Смъртният акт на Райън Багуел, 19-годишен от Мишън, Тексас, гласи, че той е починал от свръхдоза фентанил. Майка му Сандра Багуел казва, че това не е така. В една априлска нощ през 2022 г. той поглъща едно хапче Percocet, болкоуспокояващо с рецепта, което той и негов приятел са купили по-рано същия ден от мексиканска аптека точно отвъд границата. На следващата сутрин майка му го намира мъртъв в спалнята му. Федерална правоприлагаща лаборатория установява, че нито едно от хапчетата от шишенцето не е дало положителен резултат за Percocet. Но всички те са дали положителен тест за смъртоносни количества фентанил. „Райън беше отровен“, категорична е г-жа Багуел.

Докато милиони хапчета, съдържащи фентанил, заливат Съединените щати, маскирани като обикновени лекарства, белязаните от мъка семейства настояват за промяна в езика, използван за описание на смъртните случаи от наркотици. Те искат лидерите в общественото здравеопазване, прокурорите и политиците да използват „отравяне“ вместо „свръхдоза“. Според тях „свръхдозата“ предполага, че техните близки са били пристрастени и отговорни за собствената си смърт, докато „отравянето“ показва, че те са били жертви. „Ако кажа на някого, че детето ми е предозирало, те приемат, че е наркоман“, казва Стефани Търнър, съосновател на Texas Against Fentanyl, организация с нестопанска цел, която успешно лобира пред губернатора Грег Абът да разреши кампании за осведоменост в цялата страна за така нареченото отравяне с фентанил.

В продължение на десетилетия „свръхдоза“ се използва от федералните, щатските и местните здравни и правоприлагащи агенции за регистриране на смъртни случаи от наркотици. Терминът е проникнал в речника на новинарските репортажи и дори в популярната култура. Но през последните две години редица групи оспорват рефлексивната му употреба. И имат известен успех. През септември Тексас започна да изисква в смъртните актове да пише „отравяне“ или „токсичност“, а не „предозиране“, ако фентанилът е водещата причина. В Охайо и Илинойс е въведено законодателство за подобна промяна. Предложен законопроект от Тенеси казва, че ако фентанил е замесен в смъртен случай, причината „трябва да бъде посочена като случайно отравяне с фентанил“, а не предозиране.

„Езикът е наистина важен, защото оформя политиката и други реакции“, казва Лео Белецки, експерт по прилагане на политиката за наркотици в Юридическия факултет на Североизточния университет. Във все по-политизираната сфера на общественото здраве изборът на думи е пропит с все по-голяма посланическа сила. Пристрастяването е област, подложена на конвулсивна промяна на езика, и думи като „алкохолик“ и „зависим“ сега често се възприемат като редуциращи и стигматизиращи. Изследванията показват, че термини като „злоупотребяващ с вещества“ могат дори да повлияят на поведението на лекарите и другите здравни работници спрямо пациентите. Думата „отрова“ има емоционална сила, носеща отзвук от Библията и класическите приказки. Но докато „отравянето“ предлага на много семейства буфер срещу стигмата, други, чийто близки са починали от приемане на незаконни улични наркотици, го намират за проблематично. Използването на „отравяне“ за разграничаване на определени смъртни случаи, като същевременно позволява на други да бъдат обозначени като „свръхдоза“, създава осъдителна йерархия на смъртните случаи, свързани с наркотици, казват те.

Източник: The New York Times