Най-голямата стъпка към преодоляването на пристрастяването към хазарта е осъзнаването, че имате проблем. Необходима е огромна сила и смелост, за да се примирите с това, особено ако сте загубили много пари и сте в обтегнати или разбити отношения по пътя. Не се отчайвайте и не се опитвайте да се справите сами. Много други са били на ваше място и са успели да се откажат от навика и да изградят отново живота си. Вие също можете.

Научете се да облекчавате неприятните усещания по по-здравословни начини. Залагате ли, когато сте самотни или скучаете? Или след напрегнат работен ден или след спор със съпруга/та? Хазартът може да бъде начин за самоуспокояване на неприятните емоции, разпускане или общуване. Но има по-здравословни и по-ефективни начини за управление на настроението ви и облекчаване на скуката, като например упражнения, прекарване на време с приятели, които не играят хазарт, приемане на нови хобита или практикуване на техники за релаксация.

Укрепете вашата мрежа за поддръжка. Трудно е да се преборите с каквато и да е зависимост без подкрепа, така че се свържете с приятели и семейство. Ако вашата мрежа за поддръжка е ограничена, има начини да създадете нови приятели, без да разчитате на посещение на казина или хазарт онлайн. Опитайте да се свържете с колеги на работа, да се присъедините към спортен отбор или книжен клуб, да се запишете в образователен курс или да станете доброволец за добра кауза.

Присъединете се към група за партньорска подкрепа. Анонимни хазартно зависими, например, е програма за възстановяване от 12 стъпки, създадена по образец на Анонимни алкохолици. От края на януари в Плевен на адрес бул. „Русе“ №1, ет. 4, стая 19 (Сградата на стоматологията), всеки четвъртък, от 19 часа, се провеждат срещи на анонимните хазартно зависими.

Потърсете помощ за основни разстройства на настроението. Депресията, стресът, злоупотребата с вещества или тревожността могат както да предизвикат проблеми с хазарта, така и да се влошат от натрапчивото залагане. Дори когато хазартът вече не е част от живота ви, тези проблеми ще останат, така че е важно да се справите с тях.

Източник: HelpGuide.org