Безплатно приложение за смартфон Drink Less може да помогне на хора, които биха имали най-голяма полза от намаляване на консумацията на алкохол, да го направят успешно, според проучване, ръководено от изследователи от UCL и включващо учени от Бристолския университет. Проучването, публикувано в списание eClinicalMedicine, установява, че хората, на които произволно е препоръчано да използват приложението Drink Less, са намалили пиенето си с 39 единици седмично. Всичките 5602 участници в проучването са хора, които се интересуват от намаляване на консумацията на алкохол и са разпределени на случаен принцип.

Водещият автор д-р Мелиса Олдам от Института по епидемиология и здравеопазване на UCL казва: „Тези резултати показват, че приложението Drink Less може да бъде полезно за хора, които искат да намалят консумацията на алкохол. Тя може да доведе до много здравословни проблеми като рак и сърдечно-съдови заболявания. Около 20 процента от възрастното население в Обединеното кралство пие алкохол в нива, които увеличават риска от лошо здраве, и приложението Drink Less може да помогне на тези хора да го намалят. Намаляването на приема с допълнителни две единици на седмица средно може да изглежда малко, но е важно както по отношение на предотвратяването на потенциални вреди за здравето, така и за намаляване на разходите за лечение на злоупотребата с алкохол“.

Д-р Клеър Гарнет от Института по епидемиология и здравеопазване на UCL и Факултета по психология на Университета в Бристол, добавя: „Много приложения предлагат да подкрепят хората да намалят пиенето си, но това е първото рандомизирано контролирано проучване на приложение за намаляване на алкохола за общото население в Обединеното кралство. Ако хората ще използват приложение, би било по-добре да опитат такова, което има добри доказателства зад него. Приложение, което не е ефективно, може да направи по-малко вероятно този човек да се опита да намали пиенето си в бъдеще“.

В допълнителен анализ екипът е изчислил, че ако приложението Drink Less бъде разпространено широко, то ще спести стотици милиони паундове за лечение на злоупотреба с алкохол за период от 20 години. Приложението Drink Less позволява на хората да си поставят цели, да записват колко пият и да регистрират настроението и качеството на съня си след пиене. То показва напредък към целите и може да предложи обратна връзка и подкрепа с планове за действие за ситуации, в които потребителите обикновено пият.

Източник: Medical Xpress