Опиоидите метадон и морфин са най-честата причина за фатално отравяне с наркотици в Дания. Проучване на Катедрата по съдебна медицина към Университета в Орхус изследва обстоятелствата зад смъртните случаи, свързани с морфин, хероин и метадон, в периода 2013-2020 г. в четирите полицейски района, обхванати от департамента. Един от изводите е, че е по-опасно да използвате опиоиди, когато сте сами. Проучването показва, че 64 процента от 327-те загинали души са били сами по време на смъртта и мнозинството изглежда не са били повлияни от наркотици, когато са били видени живи за последен път.

„Важно е да се признае, че сънят е предшественик на отравяне с опиати. Хората обикновено не умират веднага след предозиране, може да отнеме часове, преди кислородният дефицит да причини състояние, подобно на сън, и органите да откажат“, казва Шарлот Угерхой Андерсен, доцент в Катедрата по съдебна медицина в Университета в Орхус. Тя и нейните колеги стоят зад проучването, което е публикувано в списание Forensic Science International. „Ако имате необходимите познания, ще сте готови да реагирате. Става въпрос за събуждане на хората и ако не можете да направите това, викайте спешна помощ. Рискът от фатален изход е много по-голям, ако няма кой да се намеси“, посочва тя.

Проучването описва къде възникват отравяния с опиоиди. Проверява дали човекът е бил сам по време на смъртта и дали са наблюдавани сън и хъркане преди смъртта. Той също така предоставя анализ на токсикологични находки в кръвта на починалия. По време на аутопсия съдебни патолози правят токсикологичен анализ на кръвта на починалия и я изследват за повече от 700 лекарства и метаболити. Съдебномедицинска аутопсия е задължителна за смъртни случаи, свързани с незаконни наркотици. Аутопсии се правят по искане на полицията, а най-честата причина за смъртта в тези случаи е отравяне с опиоиди. „Съществува особен риск от отравяне при употребата на опиоиди поради сравнително тясната разлика между интоксикираща доза, която води до висока и фатална свръхдоза“, отбелязва доц. Андерсен.

Докладът от аутопсията включва и описание на смъртта, написано от съдебен патолог въз основа на информация от полицейското разследване. В описанието са включени показания от общопрактикуващия лекар на починалия и свидетели, както и описание на условията на мястото на смъртта, ако има такива. Чрез внимателно разглеждане на тези доклади изследователите са успели да проучат различни определящи фактори, свързани с фатални отравяния с опиоиди, които не могат да бъдат събрани от здравни данни или регистри на причините за смъртта. „В много случаи други хора са виждали починалия да спи след приема на лекарството. Важно е да говорите, ако сте приемали опиоиди. Младите хора трябва да знаят, че трябва да се следят един друг и е важно да не оставят някого просто да спи, ако подозират, че може да е взел наркотици – трябва да го събудят“, казва още доц. Андерсен.

Източник: Medical Xpress