Широко разпространената употреба на алкохол и електронни цигари сред подрастващите е „тревожна“, според доклад, публикуван днес от европейския клон на Световната здравна организация (СЗО), който препоръчва мерки за ограничаване на достъпа. Въз основа на данни от проучване на 280 000 млади хора на възраст 11, 13 и 15 години в Европа, Централна Азия и Канада, изводите са за „тревожна картина“ на употребата на вещества сред младите хора. „Дългосрочните последици от тези тенденции са значителни и политиците не могат да си позволят да пренебрегнат тези открития“, казва здравният орган.

Докладът установява, че 57 процента от 15-годишните са пили алкохол поне веднъж, при момичетата цифрата е 59 процента, в сравнение с 56 процента при момчетата. СЗО отбелязва, че общото пиене е намаляло при момчетата, докато при момичетата се е увеличило. Що се отнася до текущата употреба – дефинирана като пиене поне веднъж през последните 30 дни – осем процента от 11-годишните момчета съобщават, че са го направили, в сравнение с пет процента от момичетата. Но до 15-годишна възраст момичетата са изпреварили момчетата, като 38 процента от момичетата казват, че са пили поне веднъж през последните 30 дни, докато само 36 процента от момчетата са го направили. „Тези констатации подчертават колко достъпен и нормализиран е алкохолът, показвайки спешната нужда от по-добри политически мерки за защита на децата и младите хора от вредите, причинени от алкохола“, казва СЗО – Европа, която обединява 53 страни, включително няколко в Централна Азия. В допълнение, девет процента от тийнейджърите съобщават, че са преживели „значително пиянство“ – били са пияни поне два пъти. СЗО казва, че този процент се е покачил от пет процента сред 13-годишните до 20 процента при 15-годишните, „демонстрирайки ескалираща тенденция в злоупотребата с алкохол сред младежите“.

Докладът също така подчертава увеличеното използване на електронни цигари – често наричани вейпове – сред тийнейджърите. Въпреки че тютюнопушенето намалява, като 13 процента от 11-15-годишните са пушили през 2022 г., два процентни пункта по-малко от четири години по-рано, докладът отбелязва, че много от тях вместо това са употребявали електронни цигари, които са изпреварили цигарите сред подрастващите. Около 32 процента от 15-годишните са използвали електронна цигара, а 20 процента съобщават, че са използвали такава през последните 30 дни. „Широко разпространената употреба на вредни вещества сред децата в много страни в Европейския регион — и извън него — е сериозна заплаха за общественото здраве“, отбелязва регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге в изявление.

Източник: Medical Xpress