Псилоцибиновите гъби са най-често използваното психеделично вещество в САЩ, като популярността им изпреварва други психеделични лекарства като MDMA (известен като екстази), според нов доклад на RAND. Въз основа на ново национално проучване изследователите са установили, че около 12% от респондентите съобщават, че са използвали псилоцибин в някакъв момент от живота си, а 3,1% съобщават, че са използвали веществото през последната година. Приблизително 8 милиона възрастни американци са използвали псилоцибин през 2023 г.

Психеделичните вещества като псилоцибиновите гъби и MDMA отдавна се рекламират като обещаващи за лечение на различни психични състояния, като ентусиазмът към веществата нараства през последното десетилетие. Въпреки че клиничните изследвания продължават да растат, по-малко внимание се фокусира върху променящия се политически пейзаж за някои психеделици. Докладът, който разглежда широко възникващите проблеми, свързани с употребата и доставката на психеделици за неклинични цели, предполага, че тъй като държавните и местните служители облекчават регулациите за веществата, федералните политици трябва да решат дали искат психеделиците да следват стъпките на модела на канабиса или да поемат по друг път. „Сегашната ситуация с психеделиците ми напомня къде бяхме с политиката за канабиса преди 12 години“, казва Бо Килмър, водещ автор на доклада и старши изследовател на политиката в RAND, нестопанска изследователска организация. „Сега е моментът федералните политици да решат дали искат да оформят тези промени в политиката или да останат встрани“.

Докладът на RAND установява, че за разлика от хората, които употребяват канабис и много други наркотици, тези, които употребяват психеделици, обикновено го правят рядко. Според проучването на RAND, 0,9% от респондентите съобщават за употреба на псилоцибин през последния месец, в сравнение с 20% от респондентите, съобщаващи за употреба на канабис през последния месец. Изследователите изчисляват, че сред всички възрастни американци общият брой дни на употреба на канабис през последния месец е от порядъка на 650 милиона, докато сравнимата цифра за халюциногените е по-близо до 7 милиона. Сред тези, които съобщават за употреба на псилоцибин през миналата година в проучването на RAND, 47% съобщават за микродозиране последния път, когато са използвали. Микродозирането включва използване на малки количества псилоцибин или други психеделици – често 1/10 до 1/20 от типичната доза.

Източник: Medical Xpress