Коктейл от синтетични наркотици, известен като розов кокаин, бързо се превърна в основен проблем в Испания, Обединеното кралство и извън тях. По-рано този месец испанските власти извършиха най-големия си арест на синтетични наркотици, като конфискуваха голямо количество розов кокаин заедно с повече от милион хапчета екстази. Операцията беше насочена към наркомрежи в Ибиса и Малага. Това опасно вещество се свързва с нарастващ брой смъртни случаи, свързани с употребата на наркотици. Непредсказуемият състав и нарастващата популярност на розовия кокаин предизвикаха призиви от страна на европейски организации за намаляване на вредите от наркотиците за спешни действия за справяне с рисковете, които създава.

Въпреки името си, розовият кокаин не съдържа непременно кокаин. Вместо това често е смес от различни други вещества, включително MDMA, кетамин и 2C-B. MDMA , известен като екстази, е стимулант с психеделични свойства, докато кетаминът е мощен анестетик, който има седативни и халюциногенни ефекти. 2C веществата се класифицират като психеделични, но те също могат да предизвикат стимулиращи ефекти. Обикновено се среща под формата на прах или хапче, розовият кокаин е известен със своя ярък цвят, който е предназначен да подобри визуалната му привлекателност. Оцветява се с хранителни оцветители и понякога с ягодови или други аромати.

Розовият кокаин е непредсказуема смес от вещества и в това се крие голяма част от опасността му. Потребителите често очакват стимулант, подобен на кокаина, но включването на кетамин може да доведе до сериозни рискове за здравето. Злоупотребата с кетамин, който е широко достъпен като клубен наркотик, може да доведе до безсъзнание или затруднено дишане. Това от своя страна увеличава потенциалните опасности от розовия кокаин. Неговият естетичен вид и статут на „дизайнерска дрога“ са допринесли за неговата привлекателност, особено сред младите хора и употребяващите за първи път.

Експертите сравняват приема на розов кокаин с игра на руска рулетка с употреба на вещества, подчертавайки непредсказуемата и опасна природа на розовия кокаин. Наркотикът се е разпространил отвъд Ибиса в Обединеното кралство и има доказателства, че е придобил популярност в Шотландия, части от Уелс и Англия. От другата страна на Атлантическия океан, Ню Йорк също отбеляза скок в употребата му. Здравните служители в цяла Европа са разтревожени. Розовият кокаин е труден за откриване чрез стандартни тестове за наркотици, особено в Испания, където настоящият режим на тестване все още не е оборудван за идентифициране на всички негови компоненти.

Източник: Medical Xpress