Бременни пушачки са намалили вредния навик средно с една цигара на ден още преди да разберат, че са заченали, съобщава ново проучване на Northwestern Medicine, включващо повече от 400 бременни жени. След това, в месеца след като са разбрали за бременността си, участниците са намалили пушенето с още четири цигари на ден. „Нашите констатации предполагат, че бременността може да ограничи желанието за тютюнопушене още преди жените дори да осъзнаят, че са заченали“, казва водещият автор на изследването и главен изследовател д-р Суена Хуанг Маси, доцент по психиатрия и поведенчески науки и медицински социални науки. „Въпреки че признаването на бременността е често срещана мотивация за намаляване или отказване от тютюнопушенето, ако биологичните процеси в ранна бременност също са включени, както се предполага от това проучване, точното идентифициране на тези процеси може да доведе до разработването на нови лекарства за спиране на тютюнопушенето“, коментира тя. Изследването е публикувано на 17 октомври в Addiction Biology.

Преобладаващата част от проучванията в тази област се фокусират върху влиянието на тютюнопушенето върху бременността и бебето. Това проучване изследва вместо това влиянието на бременността върху поведението на човек при пушене. Въпреки че намаляването на тютюнопушенето по време на бременност е добре установено, нито едно предишно проучване не е определило точно кога започва то по време на бременност – и особено дали то започва преди жените да осъзнаят бременността.

„Преди този документ до голяма степен се приемаше, че единственото нещо, което кара бременните пушачи да спрат, е желанието да защитят бебето“, казва д-р Маси. „Въпреки че нашето проучване подкрепя откриването на бременността като важно събитие, нивата на тютюнопушене по време на бременност започнаха да намаляват, преди пушачите да подозират, че са бременни. Тези констатации подкрепят нова линия на изследване на това какво се случва биологично по време на бременност, което може да прекъсва пристрастяващото поведение“, казва още тя. Нейната надежда е, че отговорът на този въпрос ще доведе до откриването на нови и подобрени начини за лечение на пристрастяването към тютюнопушене.

Източник: ScienceDaily