Доза никотин, еквивалентна на тази в една цигара, блокира производството на естроген в мозъка на жените. Това може да обясни няколко разлики в поведението на жените, които пушат, включително защо те са по-устойчиви от мъжете при отказване от тютюнопушенето. Това проучване е представено за първи път на конгреса на ECNP във Виена.

Водещият изследовател доц. Ерика Комаско от Университета в Упсала, Швеция казва: „За първи път можем да видим, че никотинът действа, за да изключи механизма за производство на естроген в мозъка на жените. Бяхме изненадани да разберем, че този ефект може да се види дори с една доза никотин, еквивалентна само на една цигара, което показва колко мощно е въздействието на тютюнопушенето върху мозъка на жената. Това е новооткрит ефект и все още работата ни е предварителна. Все още не сме сигурни какви са поведенческите или когнитивните резултати – само че никотинът действа върху тази област на мозъка, но ние отбелязваме, че засегнатата мозъчна система е мишена за пристрастяващи лекарства, като никотин“.

Ефектът е показан в таламуса, който е част от лимбичната система в мозъка. Тази система участва в поведенческите и емоционалните реакции. Изследователите от Университета в Упсала в Швеция са работили с група от десет здрави доброволки. На жените е дадена налична в търговската мрежа никотинова доза интраназално и в същото време им е инжектиран радиоактивен индикатор, прикрепен към молекула, която се свързва с ензима ароматаза. Ароматазата, известна още като естроген синтаза, е ензимът, отговорен за производството на естроген. MRI и PET мозъчните сканирания позволяват на изследователите да визуализират както количеството ароматаза, така и къде се намира в мозъка. Изследователите установяват, че една доза умерено намалява количеството ароматаза в мозъка.

От известно време е известно, че жените и мъжете реагират по различен начин на никотина, като жените са по-устойчиви на никотинова заместителна терапия и показват по-голяма склонност от мъжете към рецидив, когато се опитват да спрат да пушат. Биологичната основа за тези различия обаче не е разбрана. Това е първият път, когато този инхибиращ ефект върху производството на ароматаза е показан при хора. Ефектът върху мъжете не е проучен.

„Това откритие ни кара да вярваме, че ефектът на никотина върху производството на естроген има значително въздействие върху мозъка, но може би и върху други функции, като например репродуктивната система – все още не знаем това. Има значителни разлики в начина, по който мъжете и жените реагират на тютюнопушенето. Жените изглежда са по-устойчиви на никотинова заместителна терапия, те изпитват повече рецидиви, показват по-голяма уязвимост за наследственост на тютюнопушенето и са изложени на по-голям риск от развитие на първични заболявания, свързани с тютюнопушенето, като рак на белите дробове и инфаркти. Сега трябва да разберем дали това действие на никотина върху хормоналната система е включено в някоя от тези реакции“, споделя още доц. Комаско.

Източник: Newswise