Спортистите с високи резултати често се възприемат като пример за добро здраве, но ново изследване отчита тенденция в спорта, която може да предполага друго. Проучване, публикувано наскоро в списание Sports Medicine, анализира близо 61 000 теста за допинг контрол, като една на всеки пет проби се оказва положителна за употреба на никотин. Професорът по кинезиология Тоби Мюндел, заедно с изследователите Томас Зандонай от университета Мигел Ернандес в Елче в Аликанте, Испания, и Франческо Ботре, директор на Laboratorio Antidoping, Рим, Италия, публикуваха миналата седмица резултатите от тяхното надлъжно проучване „Трябва ли да сме загрижени за никотина в спорта? Анализ от 60 802 теста за допинг контрол в Италия“. Проучването анализира проби от урина от национални и международни спортни събития, които са се провели в Италия от 2012 до 2020 г.

„Употребата на тютюн сред населението в световен мащаб е 20%, така че данните за всеки спорт с по-високо разпространение от това трябва да бъдат тревожни“, казва Мюндел. „Въпреки че това проучване не разбива проби по държави, то прави извадки по спортове. Сред канадците, например, при бейзбола (55%), хокея (43%), футбола (42%) и баскетбола (29%) нивата на употреба на никотин са от два до четири пъти по-високи в сравнение с общото население“, отбелязва ученият.

Никотинът е сред веществата в програмата за мониторинг на Световната антидопингова агенция (WADA). Организацията със седалище в Монреал определя дали вещества като бездимен тютюн и такъв за пушене или пък електронни цигари дават на спортистите несправедливо предимство, вредят ли на здравето им и противоречат ли на духа на спорта. „Употребата на тютюн е свързана с бейзбола от самото начало“, казва Мюндел. „Сега, почти 100 години по-късно, въпреки наличието на здравно образование, една трета от бейзболните играчи в колежа и висшата лига остават потребители на тютюневи изделия. Това показва, че употребата на никотин не е заради стремежа към по-добро представяне, а по-вероятно е резултат от социалната среда“, разсъждава той.

Проучването показа, че пробите от отборните спортове имат два пъти по-висок процент на употреба на никотин от тези в индивидуалните спортове. Освен това спортове, при които се изисква високо ниво на умения и тактика, също показват по-висока употреба на никотин, като голф, гмуркане, фехтовка и борба. „Най-голямата извадка, която имаме, е от футболисти. Въпреки че футболът представлява по-малък интерес за канадците, той е най-популярният спорт в света“, казва Мюндел. „Това, което виждаме е, че тези спортисти не търсят да подобрят представянето си, а вместо това използват никотина като средство за релаксация, възстановяване и социализация на екипа“, обобщава резултатите от проучването изследователят.

Източник: Medical Xpress