Пасивното пушене означава излагане на чужд тютюнев дим. То може да причини много от същите здравословни проблеми, които причинява пушенето. Това може да включва рак на белия дроб, коронарна болест на сърцето и инсулт. Когато непушачите са изложени на пасивно пушене, те вдишват токсини, съдържащи се в цигарите и други форми на тютюн. По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в цигарения дим има повече от 7000 химикала, за поне 70 от които изследователите знаят, че причиняват рак. Не съществува безопасно ниво на излагане на пасивно пушене. Уврежданията, обаче, може да са по-тежки при хора, които често са изложени на пасивно пушене в непроветриви помещения. Уврежданията могат да бъдат по-тежки при бебетата и децата.

Пасивното пушене уврежда клетките на тялото, особено в белите дробове, и влияе отрицателно върху способността им да обменят кислород. Това може да доведе до краткосрочни и дългосрочни симптоми и увеличава риска от здравословни състояния. При децата излагането на вторичен тютюнев дим може да увеличи риска от ушни и респираторни инфекции, както и от астматични пристъпи. Излагането на пасивно пушене и пушенето по време на бременност могат да увеличат риска от синдрома на внезапната детска смърт (SIDS). Вероятността бебетата, чийто родител пуши, да умрат от това е три пъти по-голяма. Излагането на пасивно пушене може да повлияе на растежа и развитието на децата от всички възрасти. Систематичен преглед на литературата от 2020 г. установява връзка между излагането на вторичен тютюнев дим и преждевременното раждане, мъртво раждане, детско затлъстяване, аномалии при раждането, изоставане или забавяне на растежа.

Излагането на пасивно пушене може да увеличи риска от сърдечни и белодробни заболявания. Например проучване от 2020 г. установява, че то увеличава риска от хипертония почти толкова, колкото и тютюнопушенето. То повишава риска от сърдечни заболявания, включително инфаркт. Освен това излагането на пасивно пушене може да увреди други органи и системи. Проучване от 2019 г. съобщава, че излагането на пасивно пушене – особено честото излагане – повишава риска от развитие на хронично бъбречно заболяване. Някои други здравословни проблеми, които пасивното пушене може да причини, включват ниско тегло и други усложнения при раждане на бебета, родени от пушачи, проблеми с репродуктивното здраве, като безплодие, вредни възпаления, инсулт, рак на белия дроб. CDC изчислява, че от 1964 г. насам излагането на пасивно пушене е убило 2,5 милиона души, които не са пушили.

Няма безопасно ниво на излагане на пасивно пушене. Човек, който се намира в близост до друг пушач, трябва да се отдалечи колкото се може повече от дима. Както и при самото пушене от първа ръка, рисковете от излагане на вторичен дим се натрупват.

Източник: Medical News Today