Ползите за здравето от отказването от цигарите са доста добре известни. Кампаниите за обществено здраве ни научиха как употребата на тютюн вреди на сърцето и белите ни дробове и увеличава риска от много видове рак. Спирането на тютюнопушенето подобрява физическото ви здраве и ви помага да живеете по-дълго. Учените са открили, че отказването от цигарите подобрява симптомите на някои психични заболявания, включително депресия. Хората установяват, че настроението им се подобрява, след като спрат да пушат.

Хората, които пушат, казват, че се наслаждават на усещането, което получават от химикалите в цигарите. Те съобщават, че цигарата им помага да се съсредоточат и им дава енергия. Някои хора съобщават за успокояващ ефект от употребата на цигари. Съставките в цигарите всъщност са стимуланти. Осигуряват бърз прилив на енергия и помагат за вниманието. Но ефектите са краткотрайни. Химическото високо ниво на цигарата изчезва за няколко минути. След това пушачът може да започне да изпитва желание за още една цигара. Желанието може да ви накара да се чувствате неспокойни, тревожни или разстроени, докато не можете да пушите отново.

Хората с диагностицирани психични заболявания като депресия, тревожност или шизофрения, могат да използват цигари, за да компенсират страничните ефекти на психиатричните лекарства. Хората с тревожност понякога бъркат симптомите на абстиненция със симптомите на паническа атака. Една цигара може да прикрие тези чувства, така че човекът може да повярва, че пушенето помага при симптомите на тревожност. Хората с психични заболявания са по-склонни да пушат, отколкото хората, които нямат същите проблеми. Понякога те биха искали да откажат цигарите, но се притесняват, че отказването от тютюнопушенето ще затрудни лечението на психичното им заболяване. Изследванията показват, че пушачите могат да спрат да пушат, без това да повлияе на тяхното лечение на психични заболявания. Имайте предвид, че химикалите в цигарите правят някои лекарства по-малко ефективни. В резултат на това някои хора могат да намалят дозите си, след като спрат да пушат.

Симптомите на тревожност и депресия често намаляват след отказване на цигарите. Някои хора се чувстват по-спокойни и отпочинали, когато вече не са зависими от пушенето. Други казват, че качеството им на живот е по-добро. Спирането на цигарите също може да ви даде чувство на лично удовлетворение. Можете да се гордеете, че знаете, че сте направили нещо добро за себе си. Ако близките ви хора ви се карат за пушенето, вече няма да имате такъв тип негативни коментари. Освен това няма да се налага да напускате събирания, за да отидете на открито, за да пушите, така че може да се почувствате по-включени в социални събития. Всички тези неща могат да подобрят вашето настроение, самочувствие и здраве.

Независимо дали имате диагностицирано психично заболяване или не, отказването от цигарите е добро за цялостното ви благосъстояние. Отказването на пушенето ще подобри здравето ви, ще ви спести пари и вероятно ще подобри настроението ви. Преди да направите план за отказване, обсъдете това с вашия лекар. Трябва да попитате какви промени може да са ви необходими с лекарствата, отпускани с рецепта. Трябва също да говорите за всички други здравословни проблеми, които имате такива. Те могат да бъдат повлияни от спирането на цигарите.

След като сте готови да се откажете, опитайте някои от тези тактики:

– Кажете на приятелите и семейството си вашите планове и ги помолете за тяхната подкрепа.
– Отървете се от вашите запаси от цигари във вашия дом, офис и кола.
– Решете дали искате да използвате продукти, заместващи никотин, и се уверете, че имате достатъчно.
– Упражнявайте се да казвате, че не пушите.
– Помолете хората да не пушат около вас.
– Избягвайте ситуации, в които искате да пушите.
– Купувайте орални заместители като клечки за зъби, дъвки или твърди бонбони.
– Намерете група за подкрепа за отказване от тютюнопушенето.
– Бъдете готови за това. След като спрете да пушите, може да забележите увеличаване на симптомите, които се чувстват като психични заболявания. Това е резултат от спиране приема на никотин и не е непременно индикация, че психичното ви здраве се влошава. Някои от чувствата, които може да забележите, включват:

– Депресия, тъга или чувство за загуба.
– Нетърпение.
– Раздразнителност.
– Гняв или разочарование.
– Безпокойство.
– Проблеми с концентрацията.
– Безпокойство или скука.

Може да имате и физически симптоми, включително:

– Замаяност.
– Главоболие.
– Умора.
– Качване на тегло.
– Проблеми със съня.
– Запек или газове.
– Възпалено гърло, кашлица, стягане в гърдите или хрема.

Всички тези симптоми са общи за хората, които се опитват да спрат да пушат. Те обикновено са най-силни през първите няколко дни след последната ви цигара. Симптомите избледняват в рамките на няколко седмици, ако не и по-рано. Ако сте загрижени за някакви симптоми, обадете се на вашия лекар, за да говорите за тях.

Източник: WebMD