На хората, които приемат никотин под различна форма, може да им отнеме около 5-25 минути повече, за да заспят, отколкото на непушачите. Хората, които пушат цигари, също така обикновено спят по-кратко време от тези, които не пушат. Те са склонни да изпитват и повече нарушения на съня. Никотинът е пристрастяващо стимулиращо вещество, съдържащо се в цигарите, тютюна и електронните цигари. Веществото затруднява спирането на тютюнопушенето, което може да доведе до тежки здравословни усложнения. Употребата на никотин също допринася за нарушенията на съня. Изследователите свързват никотина с нарушаването на съня по-силно, отколкото алкохола и кофеина. Лошият сън може да доведе до други здравословни усложнения, като например:
– повишен риск от сърдечносъдови заболявания;
– затлъстяване;
– по-лоши когнитивни резултати;
– умствени и емоционални увреждания.

Никотинът може да повлияе на качеството на съня на човек по няколко начина. Те включват:

Глад за никотин: По време на сън човек може да изпита никотинова абстиненция, която предизвиква глад за никотин и увеличава безпокойството. Това може да доведе до лошо качество на съня или да накара лицето да се събуди.
Стимулация: Никотинът е стимулант. Стимулантите са вещества, които ускоряват системите в организма и могат да предизвикат периоди на продължително бодърстване. Ако някой употребява никотин непосредствено преди времето за лягане, той може да наруши работата на специфични невротрансмитери, участващи в процеса на заспиване, което да затрудни заспиването.
Нарушаване на циркадния ритъм: Хората, които пушат, могат да изпитат нарушение на естествения си циркаден ритъм. Циркадният ритъм следва естествения цикъл на заспиване и събуждане в зависимост от реакциите на мозъка към цикъла светлина/тъмнина. Нарушаването на този цикъл може да доведе до фрагментиран или некачествен сън.
Увеличаване на хъркането и сънната апнея: Хората, които пушат, може да имат по-висок риск от обструктивна сънна апнея и хъркане, тъй като пушенето може да причини възпаление на дихателните пътища и да ограничи притока на кислород към човека. Хъркането се появява, когато въздухът преминава покрай отпуснатите тъкани в гърлото и предизвиква шум. Когато човек има сънна апнея, той многократно спира и започва да диша по време на сън. Както хъркането, така и сънната апнея могат да повлияят на качеството на съня.

Преглед на изследванията от 2019 г. съобщава, че на хората, които пушат цигари, може да им отнеме 5-25 минути повече, отколкото на непушачите, за да заспят. Изследователите отбелязват, че 80% от пушачите редовно изпитват нарушения на съня и спят по-кратко от непушачите. Изследователите също така установяват, че хората, които пушат, по-често съобщават за чувство на умора през деня, отколкото непушачите. Въпреки че употребата на никотин може да не пречи на хората да заспят, тя може да ги накара да се събудят през нощта и да причини лошо качество на съня като цяло.

Времето, което е необходимо на организма, за да се освободи от никотина, може да бъде различно при отделните хора. Когато човек вдишва, дъвче или поглъща никотин, организмът абсорбира веществото в кръвния поток. След това ензимите в черния дроб разграждат никотина до вещество, наречено котинин. След това бъбреците изхвърлят котинина от организма под формата на урина. Различни фактори могат да повлияят на скоростта, с която черният дроб и бъбреците отстраняват никотина и котинина от организма. Те включват:

Количеството никотин, което човек поглъща: Хората, които употребяват никотин по-често и в по-големи количества, могат да задържат веществото в организма си по-дълго време.
Генетика: Хората от африкански произход имат генотип, който може да ги накара да метаболизират котинина по-бавно от хората от друг произход.
Телесна маса: Мастната тъкан в тялото може да складира никотин, така че никотинът може да остане в организма за по-дълго при хора с по-висока телесна маса.
Възраст: С напредването на възрастта функцията на черния дроб намалява. Изследвания са установили, че при хора на възраст над 65 години обемът на кръвта в черния дроб намалява с 35%.
Лекарства и диета: Някои лекарства и храни могат да повлияят на функциите на черния дроб, което може да повлияе на това колко бързо черният дроб може да изчисти никотина от организма.

Източник: Medical News Today