Никотиновите лепенки са вид никотин-заместителна терапия, която доставя постоянна доза никотин. Те могат да помогнат на хората да спрат да пушат, като намалят симптомите на абстиненция и желанието за пушене. Пластирите се предлагат с различни дози никотин. Правилната доза зависи от това колко цигари пуши човек дневно. Страничните ефекти могат да показват, че някой се нуждае от по-ниска доза. Според проучване, никотиновите лепенки могат да причинят безсъние и дразнене на мястото на приложение. Американското дружество за борба с рака изброява и следните потенциални странични ефекти:
– замайване;
– главоболие;
– гадене;
– ускорен сърдечен ритъм;
– прекъсване на съня или ярки сънища;
– сънна апнея;
– мускулни болки;
– скованост.
Не всеки ще изпита всички симптоми. Хората трябва да говорят с лекар, ако получат нежелани реакции, тъй като те могат да се появят поради неправилно избрана доза пластир.

Освен страничните ефекти, когато дозата на пластира е твърде висока, хората могат да изпитат и симптоми на никотинова абстиненция, ако дозата е твърде ниска. Симптомите могат да включват:
– никотинов глад;
– безсъние;
– раздразнителност и неудовлетвореност;
– затруднена концентрация;
– безпокойство;
– депресия;
– повишен апетит;
– тревожност;
– главоболие;
– умора;
– кашлица;
– замайване;
– запек;
– язви в устата.

Предлагат се никотинови пластири в различни по сила дози. Обикновено хората могат да носят лепенки в продължение на 24 часа. Въпреки това, ако някой изпитва странични ефекти, като например нарушения на съня или ярки сънища, лекарите могат да препоръчат носене в продължение на 16 часа и отстраняване на пластира преди лягане. Правилната доза пластир зависи от това колко цигари пуши човек на ден. Хората могат да разговарят със здравен специалист, за да определят от какъв пластир се нуждаят, и да следват инструкциите върху опаковката, за да намалят риска от странични ефекти. Пушачите обикновено намаляват силата на пластира в продължение на 8-10 седмици, за да се откажат от никотина.

Правилното използване на никотиновия пластир ще намали риска от нежелани странични ефекти, които могат да възникнат, ако веществото се освобождава твърде бързо. Пластирът трябва да бъде поставен върху чиста, суха, обезкосмена кожа в горната част на тялото, като например следните области:
– горната част на гърдите;
– рамото;
– гърба;
– горната или вътрешната част на ръката.
Пластирът не бива да се реже, тъй като това може да повлияе на бързината на освобождаване и абсорбиране на никотина в организма. Също така е препоръчително да се избягва нагряването на пластира или използването на топлина в близост до него, тъй като това също може да увеличи абсорбцията.

Никотинът може да взаимодейства със следните лекарства:
– аденозин – това взаимодействие може да повлияе на сърдечната честота;
– циметидин (Tagamet) – взаимодействието с никотина може да доведе до токсичност;
– варениклин (Chantix, Champix) – това взаимодействие може да влоши свързаните с никотина странични ефекти, като гадене, нарушения на съня и кожни реакции.
Нужно е да се консултирате с лекар за всички лекарства, които приемате в момента, преди да използвате никотинови пластири.

Източник: Medical News Today