Подрастващите и младите хора, които използват както електронни, така и обикновени цигари, имат по-голяма вероятност да изпитат тежки и чести проблеми с очите, според проучване, публикувано онлайн на 31 август в JAMA Ophthalmology. Д-р Ан Нгуен от Университета Макгил в Монреал и нейни колеги изследват честотата и тежестта на очните симптоми (очен дискомфорт, болка, парене, сърбеж, зачервяване, сухота, отблясъци, замъгляване, напрежение и главоболие) при 4351 млади (на възраст от 13 до 24 години), употребяващи цигари.

Проучвания върху резултатите от тютюна върху очите показват, че употребата на цигари е свързана с увреждане на очите и повишен риск от очни заболявания, включително увеит, офталмопатия, свързана с щитовидната жлеза, дегенерация на макулата, глаукома и катаракта. Литературата относно краткосрочните и дългосрочните ефекти върху очите от употребата на електронни цигари е ограничена, като авторите на статията отбелязват, че нито едно проучване не е изследвало тежестта и честотата на очните симптоми сред юноши и млади хора, които използват електронни цигари, обикновени цигари или и двете.

Изследователите установяват, че 1,1 до 3,9 процента от употребяващите някога са съобщавали за тежки до много тежки очни симптоми, а 0,9 до 4,3 процента са съобщавали за ежедневни симптоми. По-силен сърбеж, зачервяване, сухота, отблясъци, замъгляване и главоболие и по-честа болка, както и парене са наблюдавани за последните седем дни при потребители, употребяващи цигари. „Тези констатации предоставят допълнителни причини за потребителите на електронни и обикновени цигари да намалят употребата на тютюн, за да предотвратят или сведат до минимум очните симптоми“, пишат авторите.

Източник: Medical Xpress