Младите днес са по-склонни да употребяват вейпове, отколкото традиционни цигари. След години на успех в общественото здравеопазване в намаляването на броя на хората, употребяващи цигари, изследователите наблюдават увеличение на броя на младежите, които използват редовно електронни цигари – толкова много, че за първи път има повече млади хора, които започват да използвате никотин чрез вейпинг, а не чрез цигари. „Сега имаме такава промяна, че има повече хора, които никога не са пушили, отколкото утвърдени пушачи“, казва изследователят на MUSC Hollings Cancer Center д-р Бенджамин Тол, директор на програмата за лечение на тютюнопушенето на MUSC Health. „Това е огромна промяна в пейзажа. Тези, които никога не са пушили, е малко вероятно да започнат да пушат традиционни цигари. И тази група, на възраст от 18 до 24 години, ще прогнозира бъдещи потребители на електронни цигари“, коментира той.

Тази прогноза е смесена. Със сигурност е окуражаващо да видим най-ниското регистрирано ниво на младежи, които съобщават, че пушат. Но докато д-р Тол и други изследователи на тютюна в Hollings вярват, че електронните цигари могат да бъдат по-малко вреден вариант за хора, които искат да спрат да пушат, но не са успели, те подчертават, че това не е безвреден вариант. Ако хората са пушили горими тютюневи цигари в продължение на няколко десетилетия, те са изложени на много висок риск от рак и затова искаме да им помогнем да се откажат от тях. В крайна сметка бихме искали да им помогнем да се откажат изцяло от тютюна, но ако не са готови за това, преминаването към електронни цигари е поне частична победа“, казва доц. Наоми Браунщайн.

Хората на възраст от 18 до 24 години са ценна група за всички видове търговци. „Това е моментът, в който току-що сте завършили гимназия, преминавате към колеж или към работа и променяте много неща, започвате живота си и, което е важно, тогава започва лоялността към марката“, казва д-р Тол. Това важи както за цигарите, така и за всеки друг продукт, а секретни индустриални документи, по-късно открити в съдебни дела, показват как производителите на цигари са се насочили към тази група. Рекламата на цигари беше сериозно ограничена, но рекламата на електронни цигари не е. Изследователят сочи към уебсайт на марка, който използва цветни компютърно анимирани емотикони и кани посетителите да се присъединят към нейния канал в Discord – интерактивен социален форум. „Все още не знаем какви са дългосрочните последици за здравето, но се чувствам много неудобно, че има толкова много ароматизирани електронни цигари за еднократна употреба, които очевидно се продават на млади хора“, казва Тол.

Източник: Medical Xpress