Жените на средна възраст са имали повишени здравословни усложнения, свързани с алкохола, по време на пандемията от COVID-19, според ново изследване, публикувано в петък в списание JAMA Health Forum. Учените споделят, че изследването предизвиква тревога, показваща необходимостта от незабавни обществени здравни и клинични интервенции за промяна на тенденциите, включително спешна комуникация относно рисковете от употребата на алкохол. „Въпреки че смъртните случаи, свързани с алкохола, са по-високи сред мъжете, отколкото сред жените, промяната е по-голяма сред жените в сравнение с мъжете през последното десетилетие“, казва водещият автор д-р Брайънт Шуи. Очаквахме да открием известно увеличение на хоспитализациите за усложнения, свързани с алкохола сред жените. Не осъзнавахме, че ще бъде толкова рязко, коментира той.

Данните за проучването включват над 14 милиона пациенти на възраст 15 и повече години. Изследователите са разгледали месечните проценти на свързаните с алкохола усложнения, изискващи спешна медицинска помощ, които включват свързани с алкохол чернодробни заболявания, като цироза или хепатит, както и алкохолна абстиненция и свързани с алкохол сърдечни заболявания, наред с други. След това изследователите са анализирали и сравнили месечния процент на приемане в болница за свързани с алкохола усложнения по време на пандемията с това, което би се очаквало въз основа на тенденцията преди пандемията. Степента на хоспитализиране на жените на средна възраст за усложнения, свързани с алкохола, е по-висока от очакваното през 10 от 18-те месеца след началото на пандемията в САЩ, в сравнение с четири от 18-те месеца, когато се разглеждат всички възрасти и полове.

Жените на средна възраст са имали по-висок от очакваното процент на приемане в болница за свързани с алкохол чернодробни заболявания през 16 от 18-те пандемични месеца. За изследователите това е тревожно, като се има предвид, че свързаното с алкохола чернодробно заболяване е водещата основна причина за смъртни случаи, свързани с алкохола в САЩ. Авторите не са успели да определят точните причини за тези увеличения, въпреки че предишни изследвания показват, че жените в САЩ са увеличили употребата на алкохол повече от мъжете през последното десетилетие. Докато мъжете пият алкохол по-често и в по-големи количества от жените, употребата на алкохол остава на ниво или дори намалява сред мъжете през последното десетилетие.

Източник: Medical Xpress