Хората, които използват електронни цигари, са значително по-склонни да развият сърдечна недостатъчност в сравнение с тези, които никога не са ги използвали, според едно от най-големите проспективни проучвания до момента, изследващо възможните връзки между цигарите и сърдечната недостатъчност. Констатациите се представят на годишната научна сесия на Американския колеж по кардиология. Сърдечната недостатъчност е състояние, засягащо повече от 6 милиона възрастни в САЩ, при което сърцето става твърде сковано или твърде слабо, за да изпомпва кръв толкова ефективно, колкото би трябвало. Може да доведе до симптоми на изтощение и чести хоспитализации с напредването на възрастта.

Електронните никотинови продукти, които включват електронни цигари, писалки за вейп, писалки за наргиле, електронни пури, електронни лули и електронни наргилета, доставят никотин в аерозолна форма без изгаряне. Откакто бяха въведени за първи път в САЩ в края на 2000-те години, електронните никотинови продукти често са представяни като по-безопасна алтернатива на тютюнопушенето, но все повече изследвания водят до повишена загриженост за потенциални отрицателни ефекти върху здравето. „Все повече проучвания свързват електронните цигари с вредните ефекти и откриват, че може да не са толкова безопасни, колкото се смяташе досега“, казва д-р Якубу Бене-Алхасан. „Разликата, която видяхме, беше значителна. Струва си да обмислим последствията за здравето, особено по отношение това на сърцето“, допълва той.

За проучването изследователите са използвали данни от анкети и електронни здравни досиета във All of Us, голямо национално проучване на възрастни в САЩ, ръководено от Националния институт по здравеопазване, за да анализират връзките между употребата на електронни цигари и новите диагнози на сърдечна недостатъчност в 175 667 проучване участници (средна възраст 52 години и 60,5% жени). От тази извадка 3242 участници са развили сърдечна недостатъчност в рамките на средното време на проследяване от 45 месеца. Резултатите показват, че при хората, които са използвали електронни цигари, има 19% по-голяма вероятност да развият сърдечна недостатъчност в сравнение с хората, които никога не са ги използвали.

При изчисляването на тази разлика изследователите отчитат различни демографски и социално-икономически фактори, други рискови фактори за сърдечни заболявания и минала и настояща употреба на други вещества от участниците, включително алкохол и тютюневи изделия. Изследователите също не са открили доказателства, че възрастта, полът или статусът на тютюнопушене на участниците променят връзката между електронните цигари и сърдечната недостатъчност.

Източник: Medical Xpress