ПОМОЩ ЗА ЗАВИСИМИ

Първото, което трябва да осъзнаем, и то без никакви предразсъдъци, срам, и наложени клишета, а разумно и рационалноsenki е, че всяка зависимост е болестно състояние. Инцидентна или хронична болка, но болка. Ако ви заболи зъб, или дълго страдате от болки, най-нормалното и естествено нещо е да потърсите стоматолог, нали? С това няма как да се справите нито сами, нито с помощта на най-добрия приятел, родители или да очаквате чудо. Същото е и със зависимостите. Те са психически и физически, но са диагнози. Състояния, които изискват професионална помощ. Това е проблем. И първото, което трябва да се направи, за да започне той да се решава е ЧОВЕК ДА ОСЪЗНАЕ, ЧЕ ИМА ПРОБЛЕМ. Психологическото консултиране, терапията, лечението имат смисъл и могат да са успешни само, ако човек с проблем , се изправи сам срещу себе и го признае и приеме.

Помощ при проблем със зависимост, може да бъде предоставена по най-различни начини. Но и тук няма обща рецепта. Всичко е много индивидуално и лично.Именно затова, първата крачка е консултирането със специалист, който ще ви ИЗСЛУША, ОТГОВОРИ И НАСОЧИ какво следва предприемете. Независимо какво е зависимостта: дали към психоактивни вещества /ПАВ/, алкохол, хазарт или друго.

И това съвсем не изисква грандиозна жертва, нито е чудовищно страшно. Това е просто среща, разговор с психолог, който няма нито да ви обвинява, съди и наказва, нито да ви предаде на органите на реда, нито да ви съчувства или съжалява. Този човек ще има към Вас професионален интерес и подход, той просто ще иска и ще знае, че трябва да си свърши работата.

ПОМОЩ ЗА БЛИЗКИ НА ЗАВИСИМИxrecovery_shutterstock-349474571-man-in-therapy-for-addiction.jpg.pagespeed.ic.lANjuta1dl

Всичко, което казваме за зависимите, в пълна сила сила се отнася и за техните близки, семейство, родители или любим човек. Ако край Вас или до Вас има човек със зависимост – НЕ ИГНОРИРАЙТЕ ПРОБЛЕМА. Не се мъчете сами, само със своята воля, съпричастие, грижа, тревога да помагате. В повечето случаи ще останете дълбоко огорчен и безпомощен, защото само това няма да помогне. Дори рискувате да  попаднете сред хилядите, СЪЗАВИСИМИ, защото това е закономерен процес.

Просто потърсете консултация със специалист.

И молим Ви, векът е 21-ви-всякакви страхове и заблуди, че към психолог, психотерапевт или медицинско лице се обръщат само изпадналите, слабите или „болни “ хора, нямат място тук. Срещите с тези специалисти и помощта от тях не са някакъв сюжет от холивудски филми – те са реална алтернатива, на това да не потънете сам в породените от живота ситуации. Ако се самосъжалявате сам, като човек с проблем, просто си дайте сметка, че и изглеждащите най-успели, проспериращи и „щастливи“ хора имат своите житейски и емоционални несгоди.