Ограничаването на рекламата на хазарта може да намали свързаните с това вреди, особено върху уязвимите лица, показа нов преглед на доказателствата. Изследователи от Университета в Шефилд са изследвали връзката между излагането на реклама на хазарт и нагласите, намеренията и поведението, които могат да бъдат свързани с повишен риск от вреди, свързани с хазарта, като дългове, проблеми във взаимоотношенията, физически и психически здравословни проблеми и престъпления. Екипът е анализирал осем скорошни рецензии в тази област, които включват данни от над 70 научни статии, използвайки различни изследователски методи, за да проучи връзката между рекламата и хазарта. Изследванията в тази област постоянно откриват причинно-следствена връзка между излагането на реклами на хазартни продукти или марки и повишената хазартна дейност.

Констатациите, публикувани в списание Public Health, откриват доказателства за ефект доза-отговор; по-голямото рекламно излагане увеличава участието, което води до по-голям риск от вреда. Налице са и доказателства за въздействието върху децата и младите хора и тези, които вече са изложени на риск от текущата хазартна дейност, като най-уязвимите е по-вероятно да бъдат повлияни.

Професор Елизабет Гойдер, професор по обществено здраве в Училището по здравеопазване към Университета на Шефилд, казва: „Вредите, свързани с хазарта, представляват значителен потенциален двигател на неравенствата в здравеопазването, тъй като тези, които вече изпитват влошено финансово, социално и психично здраве, също са в повишен риск от претърпяване на вреди, свързани с хазарта. А тези, които вече са изложени на риск от вреди, постоянно показват, че са по-склонни да бъдат подтикнати към хазарт чрез излагане на реклама. Съществените доказателства, които открихме във всички скорошни прегледи в тази област, подкрепят използването на ограничение за намаляване на излагането на реклама на хазарт. Това е особено вероятно да намали риска от увреждане на деца и млади хора и възрастни, които вече са уязвими към хазарта“.

Изследователите признават, че доказателствената база за изследването наистина има ограничения, тъй като до голяма степен се характеризира с анкети и качествени проучвания на самоотчитаната експозиция, нагласи и поведение сред общото население.

Източник: Medical Xpress