Тютюневата индустрия отдавна привлича младите хора чрез целенасочен маркетинг, който поощрява пушенето с изображения на продукти с вкус на бонбони, одобрения на знаменитости, социални настройки и други примамливи тактики. Този маркетингов подход изглежда особено ефективен в социалните медии, според ново проучване, ръководено от изследователи на Бостънския университет по обществено здраве (BUSPH). Публикувано в списанието Addictive Behaviors, проучването установява, че честото използване на социални медии е свързано с повишен риск от употребата на какъвто и да е тютюнев продукт от младите хора.

Младежите без предишна употреба на тютюн, които са използвали социални медии ежедневно, са с 67% по-склонни да започнат да пушат след една година, в сравнение с младежите, които използват тези платформи по-рядко. Резултатите също така показват, че младежите, които активно се занимават с маркетинг на тютюневи изделия, като харесват или следват съдържание от големи марки тютюневи изделия, развиват още по-голям риск от употреба на тютюн за първи път. Тъй като почти всички млади хора са активни в социалните медии и се ангажират със сайтове като Instagram и TikTok многократно през целия ден, тези открития пораждат загриженост относно излагането на младите хора на рекламно съдържание на вредни продукти. Докато националните нива на пушене на цигари са намалели значително сред младежите в САЩ от средата на 90-те години на миналия век, приблизително 10% от учениците в средните и гимназиалните училища — 2,8 милиона души — в момента използват поне един тютюнев продукт, а много от тях също използват двойна употреба, особено с електронни цигари.

Тези открития подчертават употребата на тютюн като постоянен проблем за общественото здраве и подчертават необходимостта от повече изследвания за това как рекламата на тютюн в социалните медии може да допринесе за този проблем. „Нашите резултати допълват нарастващата литература, документираща вредите от използването на социалните медии за тази възрастова група, както и как търговските интереси като тютюневата индустрия са насочени към децата в тези платформи“, казва ръководителят на изследването д-р Линси Ранкър.

Източник: Medical Xpress