Рискът от рак намалява 10 години след спиране на тютюнопушенето, според проучване, публикувано онлайн в JAMA Network Open. Д-р Парк от Националния онкологичен център в Южна Корея и колегите му са изследвали времевия ход на риска от рак според времето, изминало от спирането на тютюнопушенето в ретроспективно проучване, включващо 2 974 820 корейски участници на възраст над 30 години. Изследователите потвърждават 196 829 случая на рак по време на средно проследяване от 13,4 години. Напълно отказалите се имат по-нисък риск от рак в сравнение с непрекъснатите пушачи, с коефициенти на риск от 0,83 за всички видове рак и 0,58, 0,73, 0,86 и 0,80 съответно за белия дроб, черния дроб, стомаха и колоректума.

Рискът от рак е леко повишен за 10-те години след отказване в сравнение с продължително пушене и след това намалява с времето; след 15 или повече години рискът достига 50 процента от този, свързан с продължаващото пушене. Рискът от рак на белия дроб е намалял три години по-рано от този при други видове рак и е наблюдавано по-голямо относително намаление. Наблюдава се по-голямо намаляване на риска от рак на белия дроб във връзка с отказването преди навършване на 50 години в сравнение с възрастта над 50 години (коефициенти на риск, съответно 0,43 и 0,61).

„Нашите открития подчертават значението на насърчаването на отказването от тютюнопушене, предлагането на подходяща подкрепа и ресурси за трайно спиране и насърчаването на спирането в ранна възраст, за да се намали рискът от рак“, пишат авторите.

Източник: Medical Xpress