През 2016 г. Общинският съвет по наркотични вещества в Плевен поднови конкурсната сесия за финансиране на малки училищни проекти по превенция. След активна подготовка през летните месеци, конкурсната сесия бе обявена през септември, а в периода октомври – декември се реализираха подкрепените общо 8 проекта на: ОУ „Христо Ботев” – Пелишат; ДФСГ „Интелект” – Плевен; ПГ „Захари Зограф” – Плевен; ОУ „Св. Климент Охридски” – Плевен; СУ „Стоян Заимов” – Плевен; ОУ „Лазар Станев” – Плевен; МГ „Гео Милев” – Плевен и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Бръшляница.
Благодарение на тези училищни ученически проекти общо 1179 момичета и момчета от VІ до ХІІ клас бяха включени в техни собствени, автентично изведени училищни превантивни събития, анкетни проучвания, дискусии, фокус-групи, конкурси за изработка на мотивационно съдържание, спортни турнири и др. А ето ги и самите проекти:

В Пелишат снимаха видеоклипове и спортуваха с шампиона Димитър Пенчев

В проекта на ОУ „Христо Ботев” – Пелишат участваха 30 ученици от 5 до 8 клас. В него бяха включени дискусия на тема „Как да помогна на себе си и на приятел, за да има утре“, конкурс за постери и рисунки на тема „Зависимостите на 21 век“, разиграване на ситуационни модели за превенция на зависимостите с участието на родители, както и музикален хепънинг „Животът е безценен“. Децата се почувстваха като кинозвезди, влизайки в ролята на репортери, режисьори и актьори във видеоклиповете „Осъзната реалност“, а особено атрактивна бе изявата „Спорта обичам, зависимостите отричам“, специален гост в която бе шампионът по кикбокс и муай-тай Димитър Пенчев.

Конкурси за есе, рисунка и постер в ДФСГ „Интелект“ – Плевен

Над 300 ученици от ДФСГ „Интелект“ – Плевен се включиха в проекта под наслов „Аз съм свободен“. Сред дейностите, предвидени в него, бяха провеждането на конкурси за есе, рисунка, постери и скрити медийни послания, а също така изготвянето на диплянки и въпросник, който да проучи нагласите на младите хора. Учениците представиха и презентация на тема „Наркомании с цел информираност“.

Учениците от ПГ „Захарий Зограф“ – Плевен подредиха информационен кът и представиха театрален етюд

60 ученици се включиха в проект „Има как… не на зависимостите“ в Професионална гимназия „Захарий Зограф“ – Плевен. Възпитаниците на гимназията участваха в два училищна форума, както и в конкурси за лого на проекта, презентации и флаери на тема „Дрога? Алкохол? Не, благодаря!“. Бе организирана беседа на тема „Какво знам и какво не разбрах“ и театрален етюд „Знам как… не съм зависим“. В него ученици представиха битова комедийна сценка, в която се осмиват последиците от поведението на пияницата върху семейството. Във фоайето на школото бе оформен информационен кът „Има как… не на зависимостите“.

„Какво представлява дрогата“ дискутираха в ОУ „Св. Климент Охридски” – Плевен

В проекта „ДА кажем НЕ“ на ОУ „Св. Климент Охридски” – Плевен участие взеха над 40 шестокласници. Бяха организирани дискусионни срещи с фокус върху различните видове наркотици – хашиш и марихуана, хероин и кокаин, екстази и амфетамини. Проведе се и среща с родители на тема „Общуване родител-дете“.

Театрално представление за зависимостите „Час за признание“ в СУ „Стоян Заимов“ – Плевен

„Живей разумно и винаги ще има утре“ бе мотото на проекта на СУ „Стоян Заимов“ – Плевен. Участие взеха 100 ученици, които участваха в анонимна анкета и изработка на постери, както и в театрално представление за зависимостите „Час за признание“. Бе прожектиран филмът „Пропуснат живот“, придружен с фотоизложба.

Учениците от ОУ „Лазар Станев“ – Плевен участваха във викторина и волейболен турнир „Спорт за здраве“

„Ние не пием, не пушим, не вземаме наркотици – бъди и ти един от нас!“ озаглавиха проекта си в ОУ „Лазар Станев“ – Плевен. В него бяха обхванати 210 ученици от 10 до 15 години не само от ОУ „Лазар Станев“, но и от Прогимназия „Цветан Спасов“ и НУ „Единство“. В проекта бяха включени прожекция на образователния филм „Денят на Яна“, демонстрация на физиологичното действие на катрана върху живата материя, представление на театралната мелодрама „Защо не ме пускаш, мамо?“, а също и волейболен турнир „Спорт за здраве“. Възпитаниците на училището участваха също в изработването на рисунки, колажи, постери и инфорвационни материали, както и във викторина, в която демонстрираха наученото.

Проект „Спасение“ реализираха ученици от МГ „Гео Милев“ – Плевен

400 възпитаници на МГ „Гео Милев“ – Плевен взеха участие в реализирания от училището проект „Спасение“. Част от него бе провеждането на анонимно анкетно проучване относно нагласите и знанията на учениците за последствията от употребата на наркотични вещества. Екип десетокласници взе участие в обучение на тема „Дългосрочни последствия от употребата на наркотични вещества“ с обучител психологът Валентин Минков. В рамките на проекта бяха изработени информационни материали и се проведоха дискусии по класове.

Конкурс за рисунка организираха в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Бръшляница

Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” – Бръшляница реализира проект на тема „Да рисуваш е полезно и приятно, а да вземаш дрога – вредно и опасно. Кажи НЕ на наркотиците!“, в който бяха включени 46 ученици. Както подсказва заглавието, акцентът в него бе провеждането на конкурс за рисунка и подреждането на изложба с творбите. Също така, се проведе анкета, както и беседи с участието на ученици, учители и родители.