Когато говорим за успешен бизнес, си представяме уравновесени и съсредоточени в успеха хора. Но не такъв е случаят на Халил Рафати, който преди да стане бизнесмен и милионер е бил наркозависим дълги години.

Рафати влиза за девети път в болница през 2013 г., когато за пореден път взима свръхдоза хероин, а лекарите трескаво се опитват да спасят живота му. По това време Халил е бездомен и спи по улиците на Лос Анджелис и никой не предполага, че ще стане известен с бизнеса си. Медицинският екип успява да спаси живота на 33-годишния мъж чрез дефибрилатор, пише BBC.

Младият мъж по това време е пристрастен и към крек, тежи 49 г., а кожата му е покрита с язви. „Бях арестуван повече пъти за престъпления с наркотици, отколкото мога да си спомня“, казва Халил и допълва, че е бил напълно объркан.

Халил се е опитал да преодолее наркотиците няколко пъти, но чак след деветия път, когато взел свръхдоза, е осъзнал, че трябва да промени живота си, за да се спаси. Така той прекарва четири месеца в център за рехабилитация и живее без наркотиците и досега.

Това поставя начало на здравословен начин на живот, а Халил е толкова успешен във възстановяването на живота си, че днес е милионер и основател на компания за здравословни продукти Sunlife Organics.

Компанията има годишни продажби за над 6 млн. долара от шестте си обекта –  кафенета, барове и магазини, както и интернет сайт, като има план да се разшири в 16 американски щата и в Япония.

Сега Халил е на 46 години и е свикнал да пътуват с частен самолет, а от дните на улицата е извървял дълъг път. Историята на живота му може да бъде сюжет на холивудски филм. Халил е роден в Охайо, САЩ и е син на майка еврейка и баща мюсюлманин. Когато е бил на 21 години, мечтата му е да се снима във филм, въпреки че рано напуска училище и е арестуван за вандализъм и кражби от магазини.

Той свири в местни банди в Лос Анджелис и чисти автомобилите на холивудски звезди като Елизабет Тейлър, Джеф Бриджис и китариста на Guns N ‘Roses Слаш. Скоро животът му излиза извън контрол и се озовава на улицата. След онази съдбовна девета свръхдоза животът на Халил напълно се променя към по-добро. Той започва да работи на няколко места – в два рехабилитационни центъра, като мияч на автомобили, разхожда кучета и се занимава с градинарска работа.

„Успях да спестя пари, работих усилено, седем дни в седмицата и 16 часа на ден“, казва пред BBC Халил. Запалва се по отглеждането на зеленчуци и правеното на здравословни сокове след среща със стар приятел. През 2007 г. отваря собствен рехабилитационен център със спестените си пари. Там започва да прави от прочутите си здравословни напитки, мълвата за които се разпространила много бързо и хората започнали да го посещават, за да си ги купуват.

През 2011 г. основава компанията Sunlife Organics , която днес е основният му бизнес, и успява да направи продажби от 1 млн. долара още първата си година. А през 2015 г. пуска в продажба своята автобиография „Забравих да умра“.

Днес в бизнеса му работят повече от 200 души, а в допълнение към соковете, сега продава храни, както и своя линия дрехи.

източник:http://www.economic.bg