За мен употребата на наркотици е опит за самоубийство и то по много тъп начин. Това сподели Петър Писарски от легендарната група „Атлас“, която гостува в Плевен за участие в благотворителен концерт в подкрепа на Международния фестивал на китарата Плевен 2018. Именно песента на „Атлас“ „След нирвана“ е първото парче в България, част от кампания срещу дрогата през 1995 г. „Тази песен се роди с ясната идея, че искаме да бъде едно предупреждение към младите хора, които посягат към наркотиците. Смятам, че се получи една истинска, честна песен за вредата, която сами си нанасяме, посягайки към хапче или спринцовка“, посочи популярният музикант. Вярно е, че в сравнение с днешната ситуация времената бяха много по-различни, но още тогава аз вече имах приятел, който почина от свръхдоза, допълни той.

Пепи Писарски не скри, че самият той също е опитвал марихуана. „Дръпвал съм си, за да видя какво е, но дотам. От една световна звезда съм чувал твърдението, че зад всяка готина песен стои някакво готино хапче, но това, според мен, не е вярно. Лично на мен неведнъж са ми предлагали какво ли не – включително и кокаин, но винаги съм отказвал. Това е някаква зле разбрана мода. Убеден съм, че ако искаш да постигнеш еуфория, можеш да го направиш с хубава музика или с позитивни мисли, а не посредством наркотиците“, категоричен е изпълнителят от „Атлас“. По думите на Писарски, до немалка степен проблемът се корени и във възпитанието на децата. „Не е тайна, че много от тях решават да опитат – било от любопитство или поради някаква друга причина. Лошото е, че когато на един млад човек кажеш, че нещо е забранено, по-скоро го мотивираш да го опита“, отбеляза китаристът.

„В последно време често срещам хора, които прибягват до наркотични вещества. Страшно е да виждаш с очите си как популярни личности с позиции в обществото буквално съсипват живота си. Винаги съм се чудил какво ли толкова им се е случило, за да прибегнат до наркотиците и как на следващия ден от сцената или от телевизионния ефир те ще бъдат пример за публиката. През годините съм се възхищавал на много от тях, но виждайки как избират дрогата, те просто падат в очите ми“, коментира вокалистът на група „Атлас“ Георги Арсов. Хубаво е, че има песни като „След нирвана“, но за жалост те са рядкост и като че ли напоследък музиката по-скоро стимулира вземането на наркотици, смята младият музикант.