Марихуаната е най-опасният наркотик. Това сподели пред шестокласници от Основно училище „Йордан Йовков“ психологът от Превантивно-информационния център по зависимости в Плевен Илиан Илиев по време на беседа с акцент върху един от най-разпространените наркотици. Срещата предизвика интереса на младите хора, които имаха възможността да зададат своите въпроси по всички теми, свързани с наркотиците, които ги вълнуват, както и да споделят това, което знаят за тях.

Наркотично вещество е всяка субстанция, която променя психиката, а щом тя се промени, се променят и емоциите – можеш да станеш весел или пък да мислиш, че някой те преследва, посочи Илиан Илиев, който обясни подробно как наркотиците влияят върху човека. Специалистът запозна учениците с това какво точно представлява марихуаната, развенчавайки някои от популярните митове, които упорито продължават да бъдат лансирани в общественото пространство. „Марихуаната съдържа съединението тетрахидроканабинол, което при пушене на трева, влияе върху два центъра на мозъка – центърът на удоволствието или хипоталамусът и амигдалата, която е нашето емоционално депо. Опасното е, че тетрахидроканабинолът буквално бомбардира амигдалата, която започва да се амортизира и спира да произвежда емоциите, от които се нуждаете. Така, за да си доставите това удоволствие, вече е необходимо да увеличите дозата и точно тук е моментът, в който много малко хора разбират какво се случва, твърдейки, че към марихуаната няма зависимост“, разказа психологът от ПИЦ – Плевен.

Започвайки да пушиш все по-често и все повече трева, в един момент тя започва да не ти достига и така вече идва вторият етап, когато често се прибягва към по-високия клас наркотични вещества – екстази, кокаин, хероин, обясни Илиан Илиев защо марихуаната е най-опасният наркотик или вратата към света на всички останали наркотици. „96% от сериозните наркомани, лежали по клиники и комуни, са започнали точно с тревата. Имал съм среща с много момчета, които буквално са плакали пред мен, разказвайки ми как всичко е започнало от лошата компания, с която са се събирали и в която са чували твърдението, че марихуаната е напълно безвредна“, сподели той. Специалистът разкри случай от практиката си, свързан с момче, провалило напълно живота си, опитвайки първо мариухана и продължавайки с употребата на други наркотици.