GambleAware публикува резултатите от проучване, възложено с цел да изследва услугите за лечение и подкрепа на хазартно зависимите във Великобритания. Изследването, което е първо по рода си, е проведено от група изследователи, включително специалисти от Националния център за социални изследвания. Според изнесените дании, почти половината от хората с проблем с хазарта не са имали достъп до лечение или не са получили психологическа подкрепа поради липса на информираност за предлаганите услугите и стигмата, свързана с проблемите с хазарта. Според екипа, направил проучването, именно това са две от съществените пречки пред зависимите.

Почти всеки пети от хазартно зависимите или 17% от включените в проучването са заявили, че хазартът не им вреди по никакъв начин или, че играят само с малки суми. 27% категорично са признали зависимостта си към хазарта, но не са потърсили подкрепа, а като причина за това са посочили срама и общоприетата стигма по темата. Изследователите също така идентифицират няколко други бариери, които могат да повлияят върху това дали зависимият избира да търси лечение и подкрепа или не. Те включват фактори като лични причини (лошо здраве), липса на осведоменост за проблема с хазартните игри, методите за терапия, както и практически причини, като ограничения във времето или разходи.


Пълния текст, представящ резултатите от проучването, можете да намерите ТУК

За България са изнасяни данни, че маниакално зависими от хазарта са около 11 000 души, но ако се приеме, че страната не прави изключение от световните тенденции, излиза, че хората с проблеми са поне 18-19 пъти повече. Малко от хазартно зависимите обаче признават това. По данни на изследване от 2017 г. 53% от мъжете и 44% от жените у нас играят някакъв вид хазарт.