Тенденцията за намаляване употребата на мариухана сред младежите може да бъде нарушена след легализирането й в щата Вашингтон, сочат данните от проучване, цитирано от US News. Все повече тийнейджъри отговарят положително, че са употребявали марихуана през последната година, след като наркотикът бе легализиран в щата. Това показва, че легализацията работи срещу намаляването на употребата на наркотици сред тийнейджърите, коментира Дженифър Бейли – главен изследовател в изследователската група за социално развитие в Университета Вашингтон в Сиатъл. Притеснително е, че употребата на марихуана сред непълнолетните нараства, посочва Бейли, отбелязвайки, че ранната употреба на канабис може да има много отрицателни последици за здравето след това.

Изследователите изучават възприемането на вредата от употребата на марихуана и това как хората са склонни на поведение, което считат за безрисково. Употребата на наркотици, например, през 60-те и 70-те години на миналия век е била по-висока, отколкото досега, тъй като тогава се е смятало, че рискът от увреждане вследствие употребата на наркотици е сравнително нисък.

Преди легализацията употребата на марихуана сред тийнейджърите е намаляла през последните няколко десетилетия, посочва още Дженифър Бейли. За проучването нейният екип е изследвал над 230 младежи, като процентът на заявилите, че са употребявали марихуана през последната година сред тийнейджърите на по-малка възраст е бил по-нисък от този на по-големите. Например, 11% от родените преди 2000 г. са посочили, че са употребявали марихуана през последната година, в сравнение с 5% от родените след 2000 г. Изследването, публикувано наскоро в американското списание за превантивна медицина, не открива връзка между легализацията на марихуаната и употребата на цигари при тийнейджъри, въпреки че двете често вървят ръка за ръка, отбеляза Бейли.

„Коефициентът на употреба на марихуана сред тийнейджърите, който през последните години запазваше сравнително ниска постоянна стойност, сега се променя в посока нагоре. Трябва да отделим повече внимание на превенцията на употребата сред подрастващите в контекста на легализацията, ако искаме да се върнем към положителната тенденция, която наблюдавахме преди легализацията“, казва още Дженифър Бейли.