Демонстративен детски футболен турнир под мотото „Последвай живота!“ се проведе днес на Спортен комплекс „Балона“ в Плевен. Инициативата, организирана от Общинския съвет по наркотични вещества в Плевен и Футболен клуб „Фортуна“, предложи много емоции, както за малките състезатели, така и за многобройните зрители. В надпреварата взеха участие четири отбора – от Козлодуй, Габрово и два тима от Плевен в лицето на „Замъка“ и съорганизаторите от ФК „Фортуна“. Турнирът бе без състезателен характер, като накрая всички отбори бяха победители. За тях организаторите бяха подготвили купи, медали, грамоти, както и предметни награди.
Те благодариха на състезателите, които въпреки горещото време показаха много хъс, желание и добър футбол. Своята благодарност изразиха и към треньорите, които дават безрезервно всичко от себе си, за да научат своите възпитаници на любов към спорта. „Искаме да помагаме на каузи, като тази, отколкото на хора, които вземат наркотици. Затова моята молба към вас е: по-добре играйте футбол тук, отколкото на FIFA. Защото, когато играете електронна игра, в мозъка се отделят същите вещества, които се отделят, когато човек взема наркотици“, сподели пред малките футболисти психологът от Превантивно-информационния център по зависимости в Плевен Валентин Минков. Спортувайте, играйте, но не вземайте наркотици, за да не се виждаме на друго място, апелира специалистът.


Цанислав Данов, треньор във ФК „Фортуна“ – Плевен: Децата, които се занимават със спорт, постигат успехи и на други фронтове

Идеята е чрез подобни инициативи да накараме децата да спортуват, за да останат далеч от вредното влияние на алкохола и наркотиците. Съвместно с ОбСНВ – Плевен организираме проявата за първа година, но се надявам тя да се превърне в една хубава традиция. Мисля, че със съвместни усилия можем да направим нещо полезно за децата на Плевен.
Нашият клуб следва максимата, че е важно да има масовост или спорт за всички, като обединяваме колкото се може повече деца. В случая е важен не толкова състезателният характер, колкото досегът до спорта. Работим вече 10 години и опитът ни показва, че децата, които се занимават със спорт, постигат успехи и на други фронтове, развивайки не само техните физически, но и човешки качества. Дори и да не продължат да се занимават организирано с футбол, за тях той остава едно чудесно хоби, предпочитайки да излязат да ритат с другите на площадката вместо да се занимават с глупости.


Благовест Петков, треньор на отбор „Замъка“: Важно е още от малки децата да знаят кое е полезно и кое е вредно за тях

Моите възпитаници участват за пръв път във футболен турнир и вълнението за тях е огромно. Дано има повече подобни мероприятия. За мен е изключително важно децата да се занимават със спорт, защото той усъвършенства, практикуващите го придобиват волеви качества и спортна злоба. Без съмнение е много по-полезно децата да спортуват, вместо да седят пред компютъра или с телефона или таблета в ръце. Искам да благодаря на организаторите на този турнир, защото освен всичко друго той е и много поучителен. Децата тук все още са малки, но когато станат на 13-14 години започват да се сблъскват с различни опасности, сред които и зависимостите. Смятам, че за тях е много полезно още от малки да знаят кое е добро за тях и кое не.

Бойко Тодоров, общински съветник, член на Постоянната комисия по „Младежки дейности, спорт и туризъм“: Спортът е най-добрата превенция срещу зависимостите

Смятам, че е много важно в града ни да се организират подобни спортни събития – не само за децата, но и за по-големите. Но за децата спортът е от особено значение, защото той формира характер, учи на дисциплина и дава последващи възможности на тези, които се занимават с него. Когато едно дете е възпитано да спортува и да бъде спортист в душата и сърцето си, ще има и бъдещи успехи живота. От друга страна, без съмнение, това е най-добрата превенция срещу зависимостите. Няма спор, че семейната среда е много важна, но и спортът е от огромно значение.