Продължаващата опиоидна епидемия в САЩ струва зрението на все по-голям брой зависими, сочат данните от ново проучване. Броят на наркоманите, които са развили опасни за зрението очни инфекции, се е увеличил четири пъти между 2003 и 2016 г., според изследователите. „По някаква причина тези инфекции често засягат центъра на зрението и доста от пациентите го губят напълно“, казва д-р Дейвид Хинкъл, доцент по офталмология и зрителни науки в Университета по медицина Моргантаун, Западна Вирджиния. „Дори да могат успешно да лекуват инфекцията и да я изчистят от окото си, пациентите често остават с проблеми, които могат да доведат до невъзстановяване на зрението напълно. Тези очни инфекции се причиняват от бактерии или гъбички, които нахлуват в кръвта чрез използването на мръсни игли“, казва Хинкъл.

Той и колегите му са установили увеличение на очните инфекции сред наркозависимите, които стават все повече от 2010 г. насам. Това е годината, в която регулаторите отбелязват нарастващи нива на злоупотреба и предприемат стъпки за ограничаване на предписването на опиоиди, припомня д-р Дейвид Хинкъл.

„Когато злоупотребяват с интравенозни наркотици, хората често използват същата игла, която някой друг е използвал, или използват повторно тези игли. Те не почистват кожата си, когато си инжектират наркотик. Всички бактерии или гъбички, които са по кожата, могат много лесно да влязат под нея“, обяснява Хинкъл. Между 2003 и 2016 г. федералните данни показват близо 57 000 хоспитализации в САЩ с ендогенен ендофталмит – кръвна инфекция, която се е разпространила в окото. Честотата на тези инфекции сред наркоманите се е увеличила четири пъти от 0,08 на 100 000 души през 2003 г. до 0,32 на 100 000 през 2016 г., установяват изследователите. „Няма причина да вярваме, че тази тенденция ще се промени“, казва Хинкъл. „Числата се увеличават и увеличават.“

Патогените, инжектирани в кръвта чрез интравенозна употреба, могат да се разпространят в много различни органи, често причинявайки инфекции в сърдечните клапи, мозъка и други органи, споделя д-р Ричард Роузън, занимаващ се с хирургия на ретината в нюйоркска очна и ушна клиника. Често очите са едни от първите органи, които са забележимо засегнати от такава инфекция, допълва той. „Наблюдаваме я по-рано в очите, още повече, че човек забелязва намаление на зрението си, но това е индикация, че инфекцията се разпространява и в други части на тялото“, коментира още той. Бактериалната или гъбичната инфекция най-често попада в окото чрез хороидеята, богатият на кръв слой от съдове, който лежи отдолу и храни ретината.

„Окото има много висок кръвен поток. По тегло окото има най-високия кръвен поток от която и да е част от тялото. Много често инфекциите попадат в задната част на окото“, отбелязват специалистите. „Попадайки в окото, инфекцията може да се разпространи в ретината и да причини непоправимо увреждане на зрението. Ретината е много деликатна. Това е тънка мембрана с дебелината на лист хартия и лесно може да загуби функцията си. Някои инфекции дори се разпространяват в стъкловидното тяло, което запълва очната ябълка. В най-лошия случай човек може да загуби окото си“, казва още д-р Ричард Роузън.

Източник: US News