Независимо дали на парти или при излизане с компанията, алкохолът винаги се е смятал за основен елемент в социалните събития на младите. Изненадващо, обаче, тенденцията изглежда се променя. Повечето от родените след 2000 г. се въздържат от алкохол – консумират с мярка или избират изобщо да не пият. Наречени „сухото поколение“, 30% от колежаните в САЩ избягват да пият. Традиционно консумацията на алкохол се счита за право при навършване на пълнолетие, а да се научиш да „държиш чашата“ е умение, което изисква практика и означава зрялост. Поглед върху ситуацията в наши дни, обаче, показва, че мнозина от днешните младежи са далеч от придържането към тази традиция. Изследователи установиха, че въздържанието от алкохол сред младежи на възраст между 16 и 24 години се е увеличило от 18% през 2005 г. до 29% през 2015 г. Също така, проучването им сочи, че злоупотребата с алкохол сред същата възрастова група е намаляла с 50% от 2002 до 2018 г.

Според проучване, проведено от Университета в Мичиган, отговорът може да бъде намерен в тютюнопушенето и употребата на наркотици от „сухото поколение“. В САЩ ежедневната употреба на марихуана е до 7,8%. Броят на употребяващите канабис е най-висок от над 40 години. Нараства и употребата на амфетамин. Злоупотребата с амфетамини като Ritalin и Adderall се е увеличила до около 3%. Наргилето и електронните цигари също са тенденция. Почти една пета от младите пушат наргиле или електронна цигара.

Тенденцията да се експериментира с нови вещества сред младите хора променя традиционния пейзаж на страната. Когато експериментират, по-зрелите поколения, известни като Baby Boomers или Gen X, пият алкохол или пушат трева. Днешните млади стоят далеч от алкохола, но пък опитват нови вещества. От друга страна, обаче, бе установено, че 18% от колежаните практикуват комбинирания прием на алкохол с марихуана. Тенденцията придоби популярност сред младежите и се среща често по време на колежанските партита. И въпреки, че мнозина приемат това за нещо безобидно, ситуацията е далеч по-различна. Хората, които пушат трева и пият алкохол, са по-склонни да развият алкохолна зависимост. Освен това, под влияние на канабиса е трудно човек да прецени колко е пиян, а липсата на адекватна преценка често води до това хората под въздействие на марихуана и алкохол лекомислено да сядат да шофират. Казано по друг начин – при пиенето на алкохол, съчетано с пушене на марихуана, има по-голяма вероятност за вземане на решение за шофиране. Още по-обезпокоително е, че 75% от тези, които злоупотребяват с алкохол и канабис, приемат и други забранени вещества. През тази година Мичиганският университет разкри, че една пета от младите американци са злоупотребявали с лекарства, отпускани с рецепта, докато са били под влиянието на алкохол и марихуана. За разлика от тях, само 2,5% от младите хора, въздържали се от алкохол и марихуана, злоупотребяват с лекарства, отпускани по лекарско предписание.

Източник: AddictionCenter