Милиони хора по света се борят със зависимостта си към наркотици или алкохол. Само в САЩ приблизително 20,8 милиона души отговарят на диагностичните критерии за злоупотреба с наркотични вещества и приблизително 1 на 12 американци се нуждае от лечение за злоупотреба с наркотици. Фактори, като липса на финанси, грижи за децата или страх от загуба на работа, възпират много от тях да потърсят помощ. В усилията си да увеличат достъпа до ресурси за справяне със зависимостите разработчиците на мобилни приложения са комбинирали научно обосновани изследвания с технологии, за да предоставят на нуждаещите се средства за лечение от пристрастяване, предоставяйки им денонощен достъп. Чрез тях те лесно могат да проследяват личната си кондиция, да водят виртуален дневник, както и да се свързват с други зависими, които също се възстановяват.

Ето и част от най-популярните мобилни приложения, свързани с превенция на зависимостите.

Pear reSET

Pear reSET на Pear Therapeutics е първото мобилно медицинско приложение, одобрено от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), подпомагащо лечение на злоупотреба с психоактивни вещества. Приложението за цифрова терапия се състои от специализирана, 12-седмична програма, която включва ежеседмични проверки. Тя е достъпна за изтегляне само от лица, които са на възраст над 18 години. Приложението reSET предоставя на потребителите поредица от уроци, които им помагат при тяхното възстановяване. Потребителите се обучават по свой график, като полагат тест, след като завършат всеки урок. Успешното справяне с него носи виртуални награди.

Резултатите от 12-седмично клинично проучване с 399 пациенти показват, че приложението значително подобрява лечението, включително води до по-високи нива на въздържание – 40,3% в сравнение с 17,6% сред тези, които не са използвали приложението.



Sober Grid

Sober Grid позволява създаването на онлайн профил и комуникация с други хора, борещи се със своята зависимост, чрез платформа, подобна на Facebook. Можете също да използвате приложението, за да създавате анонимни отметки за това дали сте употребили алкохол или наркотични вещества или не, какво е настроението ви и какво се случва с вас. Тези ежедневни връзки с другите в общността за възстановяване могат да помогнат на потребителите да останат „чисти”. Уникална функция на приложението са „Ежедневните куестове“, които са малки неща, които можете да правите през целия ден, за да подобрите настроението си и да намалите негативното мислене, като четене на вдъхновяващи послания или добавяне на такива в списъка с благодарности. Също така, можете да водите виртуален дневник и да се свързвате с други, които се възстановяват от зависимост.



Nomo

Nomo е чудесен инструмент за хора, които подкрепят някого по време на неговото възстановяване от зависимост. Функцията „Часовник” може да маркира емоционални повратни точки, като имате избор да споделите всякакви чувства – на страх, радост или срам, които изпитвате, в раздела „Насърчаване“ на приложението. Това помага да се чувствате по-малко сами при възстановяването си.

Основните характеристики на приложението включват: Ваш собствен часовник за трезвеност, който помага лесно да проследявате трезвите дни; Възможност да споделите часовника си за трезвеност с хора, които подкрепят възстановяването ви, като приятели, семейство, партньори; Възможност да изпратите съобщение на някого от тях. Има и функция „Разсейване“, която служи като инструмент за префокусиране, помагаща по време на моментна слабост.



SoberTool

SoberTool е лесен начин да проследите вашите „чисти” и трезви дни. Приложението включва ежедневни мотивационни съобщения и напомняния, за да ви държи здраво стъпили на пътя към целта. Можете да печелите виртуални награди, като отчитате различни етапи от време, през което сте останали трезви. Приложението дори изчислява вашите прогнозни спестявания в резултат на това. Един от най-уникалните инструменти, включени в приложението, е свързан с избягването на рецидив. Ако се изкушавате отново да посегнете към чашката, можете да отговаряте на определени въпроси или да прочетете мотивиращи послания, които да ви вдъхновят да останете трезви.



WЕconnect

Приложението WEconnect включва ежедневни напомняния към потребителите да останат в крак с плана си за възстановяване. Можете да създавате напомняния, за да се обадите на някой от подкрепящите ви, да отидете на групова среща или да медитирате – всичко, което ви е необходимо, за да ви помогне със справянето със зависимостта. Можете, също така, да се регистрирате за дейности, като 12-стъпкови срещи, амбулаторно лечение, групова терапия, индивидуални срещи с психолог. Приложението включва списък с дейности, които можете да маркирате през целия ден. Някои от тях включват прекарване на време в правене на нещо креативно, посещение на лекар, упражнения, писане, слушане на музика, прекарване на време сред природата и много други. Ако имате нужда, можете да използвате функцията „SOS“, за да получите допълнителна подкрепа.

Когато изтегляте приложението за първи път, можете да изберете дали искате да управлявате собственото си възстановяване или да бъдете поддръжник на възстановяването на някой друг. Това е чудесна възможност за приятели, семейство и специалисти.



rTribe

Приложението rTribe е създадено от бивши зависими. В него можете да създадете анонимен профил, да се свързвате с други хора чрез индивидуални или групови съобщения, да проследявате възстановяването си, да споделяте напредъка. Приложението също проследява „чистите” и трезвите дни на потребителя

Полезна характеристика на rTribe е, че можете да посочите в кои часове от деня сте особено податливи към употребата на психоактивни вещества. Това може да ви помогне да изготвите план за предотвратяване на рецидив. Можете да направите бърз тест, за да оцените тежестта на пристрастяването си и приложението ще ви предостави препоръки за вашия план за възстановяване. Приложението включва също блогове и видеоклипове за самопомощ, които предоставят повече информация за пристрастяването.



Източник: American Addiction Centers