Редовната употреба на канабис има редица вредни ефекти, независимо от възрастта, на която човек започва да го използва, сочат данните от проучване, ръководено от Университета в Куинсланд, Австралия. В него са включени хора, които са започнали редовно употребата на канабис в гимназията или на възраст около 20 години, сравнявайки ги с неупотребяващи. Водещият автор д-р Гари Чан от Националния център за изследване на употребата на наркотични вещества в Университета в Куинсланд отбелява, че резултатите свързват редовната употреба на канабис с негативни последствия в живота до 35-годишна възраст.

„В сравнение с неупотребяващите редовните потребители на канабис са по-склонни да прибегнат към високорискова консумация на алкохол, да пушат тютюн или да използват други наркотици, а също мнозина от тях остават необвързани до 35-годишна възраст“, казва д-р Чан. „Тези резултати бяха по-чести сред лицата, започнали да използват редовно канабис в юношеска възраст, като освен това те са изложени на по-висок риск от депресия и по-рядко намират добре платена работа. Като цяло, установяваме, че редовната употреба на канабис – повече от веднъж седмично и особено ежедневната употреба – има вредни последици, независимо от възрастта, в която хората са започнали да го използват“, коментира още д-р Чан.

Изследователският проект проследява 1792 австралийски гимназисти, които са на 15 години през 1992 г., изследвайки моделите на употреба на канабис през следващите 20 години. Той сравнява резултатите от живота в зряла възраст – на 35 години, включително употребата на алкохол, тютюнопушенето, употребата на други наркотици, връзките, финансовите затруднения, депресията, тревожността и трудовата заетост. Д-р Чан подчертава, че много предишни проучвания са документирали вредите, свързани с редовната употреба на канабис при тийнейджъри, но малко от тях са разглеждали неблагоприятните последици, свързани с употребата от ранна възраст.

Д-р Чан е категоричен, че констатациите трябва да се използват за информиране на обществеността за рисковете от редовната употреба на канабис. Трябва да предоставим на обществеността ясно и категорично послание, че редовната употреба на канабис е вредна, независимо кога дадено лице е започнало употребата му. Това е особено важно за юрисдикции, които вече са легализирали канабиса, като Канада и някои щати на САЩ, казва още специалистът.

Източник: Medical Xpress