Опиоидната епидемия става все по-сериозен проблем по света и най-вече в Съединените американски щати. Според Националния институт за злоупотреба с наркотици, над 130 души умират всеки ден в САЩ поради предозиране с опиоиди. През 2017 г. над 47 000 американци са починали от предозиране с опиоиди. Освен това, отново тогава около 1,7 милиона души в Съединените щати са се борили с пристрастяване към болкоуспокояващи, а 652 000 са били хероинозависимите. Медицинските специалисти, политиците и общностите работят усилено за по-строги рестрикции при отпускането на опиоиди по лекарско предписание, но за жалост налаганите към този момент политики се оказват твърде неефективни.

Преди време се чуха гласове, че легализацията на марихуаната ще забави последиците от опиоидната криза. Ново изследване хвърля светлина върху това, подчертавайки факта, че намирането на решение за намаляване на смъртните случаи след свръхдоза не е толкова просто, колкото легализирането на употребата на марихуана.

Медицинската марихуана и опиоидната криза

Причините за опиоидната криза и стряскащата статистика от Центровете за контрол и превенция на заболяванията не могат да бъдат сведени до един единствен фактор. Нарастващият брой на хроничните болестни състояния, широкото предписване на опиоиди и социално-икономическите фактори също играят съществена роля. Привържениците на медицинската марихуана вярват, че тя може да се използва за успокояване на болката и да помогне за справянето с опиоидната криза. Ново проучване на Колумбийския университет „Mailman School of Public Health”, обаче, опроверга тази теория. Изследователите са проучили данните от Национално проучване за употребата на наркотици и здравето. Те са разгледали възможните връзки между употребата на опиоиди по лекарско предписание и пристрастяването към тях в държави с легализирана медицинска марихуана, като проучването включва около 70 000 души. Предишни проучвания установяват, че предозирането и злоупотребата с опиоиди, отпускани по рецепта, са намалели, след като медицинската марихуана е била легализирана в някои щати. Не всички проучвания, обаче, установяват същия резултат.

Учени са тествали хипотезата, че доставчиците на лекарства ще предписват марихуана вместо опиоиди, което би намалило ефектите от епидемията. Те обаче не са открили доказателства, че легализацията на медицинска марихуана е свързана с намаляване на злоупотребата с опиоиди. В същото време друго проучване установява близо 23% увеличение на смъртността от предозиране с опиоиди в щати с легализирана медицинска марихуана.

Легализацията на марихуаната и предозирането с опиоиди

За да получите по-голяма представа за потенциалната връзка между легализацията на марихуана и кризата с предозирането, е достатъчно да разгледате няколко щати, като примери. Въз основа на предишни теории, степента на предозиране с опиоиди в Колорадо, където марихуаната е легализирана, е трябвало да спадне. Действително, там се наблюдава умерен спад в смъртността от предозиране с опиоиди, но според изследователите това се дължи на по-широкото разпространение на лекарството Narcan, използвано при случаи на свръхдоза, а не на марихуаната. Разглеждайки кризата с предозирането с опиоиди по щати, тези с най-висок процент на предозиране са Мейн, Пенсилвания, Охайо, Западна Вирджиния, Кентъки, Ню Хемпшир, Върмонт, Ню Мексико, Мисури, Масачузетс и Мериленд. Трябва да отбележим, че медицинската марихуана е легализирана в почти всички тези щати.

Източник: The Recovery Village