Училищата в Ню Йорк са помолени да предупреждават своя персонал, както и родителите на учениците, за опасността за подрастващите при консумация на сладкиши, съдържащи канабис, съобщава BBC. Предупреждението идва в писмо от Министерството на образованието до всички директори на училища след поредица от случаи на деца, приети в болница след „неволна консумация на сладкиши с канабис”. В писмото се посочва, че децата могат да получат халюцинации, гадене или повръщане, ако консумират подобни лакомства.

„Касае се за продукти, които приличат на популярни лакомства с цветни пакетчета, познати карикатурни изображения и които са привлекателни за децата, но всъщност съдържат екстракт от канабис или THC (основната психоактивна съставка в канабиса)“, се казва в писмото. При по-внимателно разглеждане на пакетчето става ясно, че то е обозначено, като съдържащо THC, но за децата това е просто едно от многото лакомства, които се предлагат навсякъде по магазините.

От щатското Министерство на образованието описват ефектите на тетрахидроканабинола върху организма, посочвайки, че той действа върху централната нервна и сърдечно-съдовата системи, като при възрастните ефектите обикновено са леки и краткотрайни, но поглъщането, а не вдишването, е свързано с по-дълготрайни ефекти. От администрацията споделят за случай с четирима ученици от гимназията Highgate, които са приети в болница след консумация на „сладкиши с канабис“. Тъй като децата обикновено имат по-малка телесна маса от възрастните, ефектите от тетрахидроканабинола върху техния организъм могат могат да бъдат много по-сериозни. Те могат да включват загуба на координация, халюцинации, гадене или повръщане, летаргия, колапс или загуба на съзнание, обясняват от Министерството, като към писмото прилагат снимки на иззети продукти, които приличат на популярни сладкиши, но всъщност съдържат THC. Някои от тях носят имена, които са леки вариации на имената на съществуващи популярни марки.

От фирмата „Ferrara”, която произвежда бонбоните „Nerds”, излязоха с позиция, според която компаниите, които предлагат продукти със съдържание на THC, нарушават търговската им марка и създават сериозен риск за безопасността на потребителите. От „Ferrara” са категорични, че по никакъв начин не са свързани с тези измамни продукти и успокояват потребителите, че оригиналните продукти на „Nerds” са безопасни за консумация. Продължаваме да прилагаме различни средства за ограничаване и премахване на тези имитиращи продукти, включително сътрудничество с правоприлагащите органи, разследване на търговски обекти, които ги продават и предприемане на съдебни действия, когато е необходимо, с цел защита на потребителите, казват още от компанията.

Източник: BBC News