Пушенето на марихуана оказва влияние върху развитието на мозъка на тийнейджърите, като го променя по начини, които биха могли да намалят техните разсъждения, вземане на решения и памет с напредването на възрастта, сочат данните от ново проучване. Резултатите от извършен скенер на мозъка на около 800 тийнейджъри установяват, че при тези, които пушат, има тенденция към повишено изтъняване на мозъчната кора – външния слой на мозъка, отговорен за мисълта, възприятието и езика. Това изтъняване е особено чувствително в мозъчните области, свързани с работната памет, вниманието и емоционалната регулация, казва водещият изследовател Матю Алба, клиничен психолог и асистент в Медицинския център на Университета на Върмонт в Бърлингтън. До 19-годишна възраст тийнейджърите, които вече са употребявали марихуана, показват признаци на импулсивност и неспособност да останат фокусирани без разсейване, отбелязва той. Канабисът има ефект върху невроматурацията, по-специално в някои префронтални области, и това от своя страна може да окаже влияние върху импулсивността – способността на човек да се фокусира върху дадена задача, казва още Алба.

За това проучване екипът му е анализирал данните от дългосрочно европейско проучване на развитието на мозъка при тийнейджърите. Мозъкът на участниците е сканиран на 14-годишна възраст и отново, когато са навръшили 19 години. Екипът на клиничния психолог се фокусира върху 799 тийнейджъри, които на 14 години казват, че никога не са използвали канабис. Първоначалното сканиране на мозъка не показва значителни разлики между децата. При последващото сканиране тийнейджърите са попитани отново за употреба на марихуана, като изследователите са успели да установят дали онези, които са употребявали марихуана през следващите години, имат значителни мозъчни разлики от тези, които не са. Оказва се, че промените са факт.

По време на юношеството мозъчната кора винаги изтънява, тъй като мозъчните връзки се усъвършенстват и неизползваните пътища се прекъсват, казва Алба. Но тийнейджърите, които са пушили канабис, имат по-голямо ниво на изтъняване на кората, което предполага промени, които могат да повлияят на бъдещата им мозъчна функция. Това допълнително изтъняване се е случило в мозъчни области, за които е известно, че са богати на рецептори, които реагират на химикалите в канабиса, изтъква ученият, допълвайки, че тук значение има и честотата на пушене – колкото по-често тийнейджърът е пушил, толкова изтъняването на мозъчната кора е по-значително. „Скоростта на изтъняване, която се случва в определени мозъчни области, особено в префронталните мозъчни области, е свързана с количеството канабис, което участниците отчитат при проследяване“, обяснява Матю Алба. Изтъняването до 19-годишна възраст изглежда не засяга мозъчни функции, освен импулсивността на вниманието, показват резултатите. Изследователите планират да проучат тези млади хора до 23-годишна възраст, за да видят дали се развиват други проблеми в поведението и способностите им.

Има много голям шанс този вид структурни промени да се превърнат в проблеми по-късно, казва д-р Скот Краковър, детски и юношески психиатър и експерт по лечение на злоупотреба с психоактивни вещества в болница Zucker Hillside в Глен Оукс, Ню Йорк. „Бих казал, че ако го изучават достатъчно дълго, учените вероятно ще видят повече промени във времето за реакция и формирането на паметта“, допълва той.

Според Матю Алба, тези констатации трябва да се вземат сериозно под внимание, тъй като все повече държави узаконяват употребата на марихуана. „Политиката може би изпреварва науката. Необходими са по-нататъшни изследвания. Има много доказателства, които сочат, че употребата на психоактивни вещества в период на юношеството може да окаже изключително негативно влияние върху по-нататъшния живот на човек”, категоричен е специалистът.

Източник: HealthDay