Центровете за контрол и превенция на заболяванията на Съединените щати предполагат, че хората, които не са в състояние да се откажат от тютюнопушенето, могат да преминат към електронни цигари и така да не посегнат отново към обикновена цигара. Има, обаче, малко проучвания за това дали пушачите могат да преминат към електронни цигари без да се върнат обратно към пушенето на обикновени такива. Анализ, публикуван в онлайн изданието на JAMA Network Open, дело на Училището по обществено здраве „Хърбърт Вертхайм“ към Калифорнийския университет в Сан Диего и Центъра по онкологични заболявания към същия университет съобщава, че употребата на електронни цигари – дори на дневна база – не помага на пушачите успешно да се откажат от цигарите.

„Нашите констатации показват, че хората, които са се отказали от тютюнопушенето и са преминали към електронни цигари или други тютюневи изделия, действително са увеличили риска от връщане към тютюнопушенето през следващата година с 8,5% в сравнение с тези, които са се отказали от употребата на всякакви тютюневи изделия“, казва един от авторите на анализа д-р Джон П. Пиърс, уважаван професор в Училището по обществено здраве „Хърбърт Вертхайм“ и Центъра по онкозаболявания в Сан Диего. Отказването е най-важното нещо, което един пушач може да направи, за да подобри здравето си, но доказателствата сочат, че преминаването към електронни цигари прави по-малко вероятно, а не по-вероятно да се откаже от цигарите, твърди той.

Изследователите са използвали данни от национално представителното проучване за оценка на влиянието на тютюнопушенето върху здравето на населението (PATH), извършено от Националния институт за злоупотреба с наркотици (NIDA) и Центъра за тютюневи изделия на FDA по договор с Westat. Екипът идентифицира 13 604 пушачи между 2013 и 2015 г., които са проследени в две последователни годишни проучвания, за да открият промените в употребата на 12 тютюневи изделия. При първото годишно проследяване 9,4% от тези пушачи са се отказали от вредния навик. Сега считани за „бивши пушачи“, 62,9% от тези лица не посягат към тютюневи изделия, докато 37,1% са преминали към друга форма на употреба на тютюн. От тези скорошни пушачи, които са преминали към друг продукт, 22,8% са използвали електронни цигари, като 17,6% от тях ги употребяват ежедневно.

„Нашата цел в това проучване беше да преценим дали скорошните бивши пушачи, които са преминали към електронни цигари или друг тютюнев продукт, са по-малко склонни да се върнат към пушенето на цигари в сравнение с тези, които са отказали изцяло тютюна“, споделя д-р Карън Месер, ръководител на отдела по биостатистика в Училището по обществено здраве „Хърбърт Вертхайм“. При второто годишно проследяване авторите сравняват бившите пушачи, които са отказали тютюна, с тези, които са преминали към електронни цигари или други тютюневи изделия. Хората, които са преминали към друга форма на употреба на тютюн, включително електронни цигари, са по-склонни да рецидивират в сравнение с бившите пушачи, които са се отказали от всички тютюневи изделия, с общо 8,5%. Сред скорошните бивши пушачи, които са се въздържали от всякакви тютюневи изделия, 50% са били 12 или повече месеца без цигари при второто проследяване и се счита, че успешно са се отказали от тютюнопушенето; това в сравнение с 41,5% от скорошните бивши пушачи, които са преминали към друга форма на употреба на тютюн, включително електронни цигари.

„Това е първото проучване, което разглежда задълбочено дали преминаването към по-малко вреден източник на никотин може да се запази с течение на времето, без да се повтаря отново пушенето на обикновени цигари“, казва Пиърс. „Ако преминаването към електронни цигари беше начин да се откаже пушенето, тогава тези, които преминаха към електронни цигари, трябва да имат много по-ниски нива на рецидив, но ние не открихме доказателства за това“, коментира той.

Източник: ScienceDaily