Амфетамините могат да вкарат хората в порочен кръг на пристрастяване, но новите изследвания сега показват, че хората, които злоупотребяват с тези стимуланти, също са пет пъти по-склонни да развият психоза, отколкото неупотребяващите. Ефектът на амфетамините върху невротрансмитерната сигнализация в мозъка често причинява симптоми на психоза, като параноя, чуване на гласове и халюцинации. Те обикновено отзвучават след няколко дни, но могат да продължат с години при до 15% от потребителите.

Въпреки че връзката между злоупотребата с амфетамини и психозата е известна, степента на риска от психоза или ефективността на рехабилитационната терапия е неясна. За да научат повече, изследователи са анализирали данни за повече от 74 600 употребяващи амфетамини в Тайван и група за сравнение от повече от 298 000 неупотребяващи, съпоставени по възраст и пол. В сравнение с неупотребяващите, употребяващите амфетамини имат по-висок процент на: депресия (2% срещу 0,4%); тревожност (0,9% срещу 0,3%); исхемична болест на сърцето (1,3% срещу 0,8%); сърдечно-съдови заболявания (0,8% срещу 0,45%) и инсулт (1,3% срещу 0,7%).

В рамките на 10 години проследяване употребяващите амфетамини са били много по-склонни да развият психоза, отколкото неупотребяващите. Процентите са били 468 на 100 000 души сред потребителите на амфетамини и 77 на 100 000 сред неупотребяващите, според проучване, публикувано онлайн на 14 февруари 2022 г. в списанието Evidence-Based Mental Health. Сред потребителите на амфетамини психозата е по-честа сред тези на 45 и повече години, както и сред тези, употребявали по-дълго време. Проучването установява също, че при употребяващите амфетамини, които са потърсили лечение, вероятността да развият психоза е с 26% по-малка, отколкото при тези, които не са го направили. Това предполага, че рехабилитацията може да помогне за намаляване на риска от психоза, смятат авторите на изследването.

„Връзката на индуцираната параноидна психоза със злоупотребата с амфетамини е известна от десетилетия. Въпреки това, нашите открития са от подробен и сравнителен анализ, използващ изчерпателен и голям набор от данни за населението“, казва Синтия Уей-Шен Лий от Центъра за злоупотреба с наркотици в Китайската университетска болница в Тайван.

Източник: US News