Изследователи от болница в Масачузетс са разработили неинвазивна процедура върху мозъка на човек, която, по думите им, е обективен и надежден начин за проследяване на това до каква степен той е увреден от тетрахидроканабинол (THC) – психоактивната съставка в канабиса. Използва се технология, известна като функционална инфрачервена спектроскопия (fNIRS), за измерване на модели на мозъчно активиране, които корелират с увреждане от интоксикация с THC. Както се съобщава в списание Neuropsychopharmacology, процедурата може да има значителни ползи за подобряване на безопасността както по пътищата, така и на работното място.

Повишената употреба на канабис заради легализацията му в много щати в САЩ създаде спешна нужда от създаването на процедура за изследване на мозъка, която може да направи разлика между увреждане и лека интоксикация от THC. „Нашето изследване представлява нова посока за тестване на увреждане в тази област“, казва водещият автор д-р Джоди Гилман, изследовател в Центъра за медицина на зависимостите в болницата в Масачузетс. „Целта ни бе да определим дали увреждането от канабиса може да бъде открито от дейността на мозъка на индивидуално ниво. Това е сериозен проблем, тъй като подходът тип „алкотестер“ не сработва за откриване на увреждане от канабис“, коментира д-р Гилман.

В предишни проучвания бе доказано, че THC влошава когнитивните и психомоторните характеристики, които са от съществено значение за безопасното шофиране – фактор, за който се смята, че поне удвоява риска от фатални произшествия. Предизвикателството за учените обаче е, че концентрацията на THC в тялото не съответства напълно на функционалното увреждане. Една от причините е, че хората, които често употребяват канабис, могат да имат високи нива на THC в тялото и да не бъдат увредени. Друга такава е, че метаболитите на THC могат да останат в кръвния поток в продължение на седмици след последната употреба на канабис, много след периода на интоксикация. Оттук и необходимостта от различен метод за определяне на увреждането с канабис.

В проучването на болницата в Масачузетс 169 употребяващи канабис са били подложени на fNIRS мозъчно изследване преди и след прием на THC или плацебо. Участниците, които съобщават за интоксикация след прием на THC, показват повишена концентрация на оксигениран хемоглобин (HbO) – тип сигнатура на нервната активност от префронталната кора на мозъка – в сравнение с тези, които съобщават за ниска или никаква интоксикация.

„Компаниите разработват устройства тип алкотестер, които измерват само употребата на канабис, но не и увреждането от канабиса“, казва още д-р Гилман. „Въпреки че изисква допълнително проучване, ние вярваме, че тестването, базирано на изследване на мозъка, може да осигури обективно, практично и много необходимо решение“, коментира специалистът.

Източник: ScienceDaily