Използването на медицинска марихуана за лечение на болка, тревожност или депресия може бързо да доведе до зависимост без да облекчава симптомите, показва ново проучване. Най-застрашени от злоупотреба с медицинска марихуана са пациентите, които я използват за лечение на тревожност и депресия, установяват изследователите. Въз основа на тези констатации ползите от медицинската марихуана може да са преувеличени, казват те.

„Открихме, че хората, които са получили разрешение за употреба на марихуана с медицински цели, са изложени на повишен риск от развитие на зависимост“, казва водещият изследовател Джоди Гилман от Harvard Medical School и Центъра по медицина на зависимостите в Масачузетската болница в Бостън. За да получат такова разрешение, пациентите се нуждаят от документ от специалист, като не е необходимо той да е издаден от техния личен лекар и не се изисква последващо наблюдение. В САЩ тридесет и шест щата и окръг Колумбия са легализирали употребата на марихуана за медицински цели. „Хората, които искат да използват канабис с медицински цели, не съобщават за облекчение от болка, депресия или тревожност“, казва Гилман за резултатите от проучването. „Те, обаче, съобщават за подобрен сън“, допълва тя. Според изследователя е необходимо да се прецизират рисковете от злоупотреба с марихуана за медицински цели. „За повечето хора вероятно има по-добри начини за лечение на тяхното състояние – такива, които са тествани задълбочено за безопасност и ефикасност“, казва Гилман. „Канабисът е одобрен от законодателните органи, но без тестове, които се изискват за други лекарства“, отбелязва тя.

В проучването екипът на Гилман е включил 269 пациенти – повечето от Бостън, които са имали възможност да получат медицинска марихуана веднага или да изчакат 12 седмици. Изследователите са установили, че шансовете за развитие на психическо разстройство при употребата на медицински канабис са били почти два пъти по-високи сред тези, които са го получили веднага, в сравнение с тези, които е трябвало да чакат. След 12 седмици 10% от групата са развили зависимост към медицинската марихуана. Този процент се е удвоил до 20% сред тези, които използват марихуана за лечение на тревожност или депресия.

„В САЩ бе създадена система, при която пациентите могат да използват канабиса като лекарство без лекарски надзор. Но хората трябва да бъдат предпазливи при употребата на канабис за медицински цели и да знаят, че той е психоактивно вещество, което не е без риск“, подчертава Джоди Гилман.

Източник: USNews