Пасивното пушене в детството и/или зряла възраст е свързано с повишен риск от ревматоиден артрит при жените, според проучване, публикувано наскоро в RMD Open. Д-р Ян Нгуен от Université Paris-Saclay във Вилеюиф, Франция и колегите му изследват връзката между излагането на пасивно пушене и риска от развитие на ревматоиден артрит сред група здрави жени. За оценка на излагането на пасивно пушене са използвани въпросници, които се самоотчитат. Изследователите отчитат 698 случая на ревматоиден артрит сред 79 806 жени. Като цяло, 13,5 и 53,6% от жените са били изложени на пасивно пушене съответно в детството и в зряла възраст. При всички тях пасивното пушене е свързано с риск от ревматоиден артрит.

„Пасивното пушене през детството и/или зряла възраст е свързано с повишен риск от ревматоиден артрит, особено сред хора, които никога не са пушили. Такова излагане трябва да бъде ограничено доколкото е възможно, за да се предотврати появата на болестта“, споделят авторите на статията.

Пълният текст на проучването можете да откриете ТУК

Ревматоидният артрит е възпалително ревматично заболяване със сложна патогенеза. Смята се, че генетичните фактори и факторите на околната среда взаимодействат, за да задействат автоимунитет, водещ до заболяването. Тютюнопушенето е най-често докладваният рисков фактор за ревматоиден артрит, особено при пациенти, носещи HLA-DRB1-(SE) алели.