Употребата на метамфетамини в Европа е много по-ниска, отколкото в други региони на света, и като цяло е съсредоточена в Чехия и Словакия. Това сочат данните от съвместен доклад на Европейския мониторингов център по наркотици и наркомании (EMCDDA) и ЕВРОПОЛ. Три държави-членки на ЕС имат скорошни оценки за високорискова употреба на метамфетамин, вариращи от 0,55 на 1 000 души от населението в Кипър до 5,04 на 1 000 в Чехия. Според оценки на чешките власти, годишно там се произвеждат 6,5 тона метамфетамин, като това количество, с изключение на количествата, конфискувани от правоприлагащите органи, се смята, че се консумира от потребители в и около Чехия.

Мониторингът на ситуацията с метамфетамина се усложнява от различните налични форми на наркотиците и моделите на употреба. Метамфетаминът на прах е смес от фино смлян метамфетамин хидрохлорид и други съставки, като лактоза, декстроза или кофеин, която се приема орално или назално или по-рядко се инжектира. Налични са и кристали от високо чист метамфетамин хидрохлорид, известен като „лед“ или „кристал мет“, подходящи за пушене, въпреки че това е по-рядко съобщаван начин на приложение. Някои хомосексуалисти практикуват т. нар. „химически секс“ или „кемсекс“, който може да включва инжектиране на метамфетамин за засилване на сексуалното удоволствие и, макар и очевидно необичайна, тази практика е докладвана в редица големи европейски градове.

Въпреки че метамфетаминът остава много по-рядко използван от амфетамина и кокаина в Европа, има признаци на нарастваща употреба в някои страни. Информацията от стаите за употреба на наркотици в Барселона и Осло сигнализира за увеличаване на употребата на метамфетамин (пушене и инжектиране) сред техните клиенти. В Атина също има съобщения за нарастващ проблем с употребата на „сиза“ (кристален метамфетамин). Като цяло през последните години имаше опасения, че употребата на метамфетамин може да се разпространи в други части на Европа, където е била по-рядко срещана.

Работата за оценка на въздействието на COVID-19 върху употребата на метамфетамин предполага, че той може също да е станал по-популярен сред някои потребителски групи. Това включва някои групи хора, които инжектират наркотици в Ирландия и Испания, както и сред тези, които участват в „химически секс“ в Португалия.

Пълния текст на доклада можете да откриете ТУК