Американският „Hennepin Healthcare Research Institute“ тества иновативен начин да помогне на хората да се откажат от тютюнопушенето – като им позволи да залагат на себе си и да спечелят истински пари. Това е част от нова игра, наречена QuitBet, и се финансира от грант за изследвания на Националния институт по здравеопазване (NIH), администриран от изследователи в Hennepin Healthcare. Играчите се ангажират да се откажат от тютюнопушенето за четири седмици и да заложат $30 на себе си. След това те получават безплатно устройство за тестване на дишането, за да проследяват напредъка си всеки ден. В крайна сметка всички играчи, които са успели да се откажат, печелят обратно своя залог плюс печалба, поделяйки си джакпота с другите победители. Участниците обикновено удвояват парите си, докато отказват цигарите.

Разработен от дигиталната здравна компания WayBetter, QuitBet е пример за т.нар. „сериозни игри“, които се използват за подобряване на здравето. QuitBet се основава на други успешни продукти на WayBetter като DietBet (игра за отслабване) и StepBet (игра за ходене). Джейми Роузън, основател и главен изпълнителен директор на WayBetter, е главен изследовател на изследването, а д-р Сандра Япунтич, изследовател на Hennepin Healthcare, предоставя научна подкрепа. Проучването е финансирано с 1,15 милиона долара от Националните здравни институти на САЩ.

„От години знаем, че плащането за промяна на поведението, известно като управление на извънредни ситуации, работи, за да помогне на хората да спрат да пушат. Въпреки това, прилагането на управление на извънредни ситуации по устойчив начин е трудно. QuitBet решава този проблем, като кара играчите самостоятелно да финансират своите стимули”, казва д-р Япунтич.

В това проучване на QuitBet играчите доказват, че не пушат, като всеки ден правят дихателен тест за въглероден оксид, използвайки устройство, свързано към техния смартфон, което се предоставя безплатно на участниците. Проучването ще тества дали предоставянето на социална подкрепа по време на играта чрез социална емисия подобрява степента на въздържание или удовлетвореността на потребителите.

Източник: News-Medical.net