Един от най-добрите начини да помогнете на себе си – или на някой друг – във връзка с пристрастяването, е да четете. Ученето от другите може да ви помогне да разберете какво работи и какво не. Ето защо и групите за подкрепа са толкова важни за възстановяването. Но то не е напълно еднакво за всеки. Няма наръчник за преодоляване на злоупотребата с вещества, така че ученето един от друг е от решаващо значение. И книгите са чудесен начин да направите това! Независимо дали търсите отговори на вашите въпроси относно пристрастяването, подкрепата и насърчаването, или просто утеха, прочетете ги!

 

Chasing the Scream: The First and Last Days of the War on Drugs

Авторът Йохан Хари изследва темата за пристрастяването посредством беседа на TED, озаглавена „Всичко, което мислите, че знаете за пристрастяването, е грешно“. TED разговорът на Хари идва от негово лично изследване, което става част от книгата му „Chasing the Scream: The First and Last Days of the War on Drugs“. В тази книга Хари търси отговори на причините за пристрастяването и лечението му. Той разглежда лечението на зависимостите през широка социално-политическа леща, изследвайки как обществото се отнася към зависимите. Изпълнен с анекдотични и изследователски доказателства, това е провокиращ текст за това как хората се грижат и лекуват тези, които се борят с алкохолната зависимост и употребата на наркотици.

 

 

 

Clean: Overcoming Addiction and Ending America’s Greatest Tragedy

Името на Дейвид Шеф е популярно покрай другата му добре приета книга за пристрастяването: „Beautiful Boy: A Father’s Journey Through his Son’s Addiction“. В „Clean: Overcoming Addiction and Ending America’s Greatest Tragedy“ Шеф разглежда темата за това защо хората употребяват наркотици. Той обяснява как прогресира пристрастяването и описва методите за излизане от този омагьосан кръг. По този начин Шеф изследва конкретни проблеми като: съпътстващи нарушения, прием на лекарства, 12-степенни програми (по-специално „Анонимните алкохолици“). Резултатът е добре информиран, изчерпателен поглед върху индивидуалните и групови интервенции. Шеф превежда читателя през проблема с пристрастяването и решенията за справяне с него.

 

 

 

Beyond Addiction: How Science and Kindness Help People Change (A Guide For Families)

Семействата на тези, които се борят с алкохолна и наркотична зависимост, често имат въпроси, на които е трудно да се отговори. Темата за това как да подкрепим зависим е особено сложна. Ученето от чужд опит може да помогне. „Beyond Addiction“ отговаря на изглеждащите невъзможни въпроси за това как да обичате някого със зависимост. Тази книга съдържа материали, специфични за семейството (включително списък с „Нещата, които можете да промените“ и различни работни листове), както и информация за това какво е пристрастяване и какво мотивира хората да се променят. Няма много книги специално за членове на семейството, което прави този ресурс безценен.

 

 

 

Recovery: Freedom From Our Addictions

Има много популярни автобиографични книги за собствената борба на хората с пристрастяването. Тези книги често предоставят отблизо какво е пристрастяване и какво е да живееш с него. Книгата на Ръсел Бранд не е една от тях. Той се фокусира повече върху възстановяването. Авторът води читателя през своята интерпретация на 12-те стъпки. Книгата на Бранд е особено полезна като инструмент за провеждане на групова дискусия от 12 стъпки. Той предава важното послание, че развитието на вашето собствено разбиране и дълбокото персонализиране на 12-те стъпки е ключът към разбирането, че те работят за вас.

 

 

 

 

Drinking: A Love Story

Този мемоар е дълбоко личен разказ за 20-те години на Каролин Кнап като успешен редактор и колумнист. Книгата хвърля светлина върху това колко широко разпространена е зависимостта, особено алкохолизмът, на места, където хората най-малко го очакват. Ако се борите или познавате някой, който се бори с алкохолизма, това е книгата за вас. Кнап също разглежда преживяванията от това да бъдеш жена и пристрастен. Това е страхотно четиво за всеки, който се бори с алкохолизма и който не осъзнава мощните, опустошителни ефекти, които може да има нещо толкова нормално и прието в обществото.

 

 

 

 

A Very Fine House: A Mother’s Story of Love, Faith, and Crystal Meth

Това е още едно страхотно четиво за членовете на семейството – особено родителите – на някой, водещ битка с пристрастяването. В книгата си Барбара Кофър Стофен описва пътуването си от идиличния семеен живот на Норман Рокуел до това да бъде родител на пристрастен към метамфетамини. Тази лична история разглежда смущаващ поглед върху скръбта, която съпътства злоупотребата с наркотици на детето: мъка за човека, който е било вашето дете, който сте мислили, че ще стане, и вашето собствено бъдеще, както сте си го представяли. Разказва за смелия акт да се грижиш за себе си, докато се грижиш за пристрастен любим човек. Завършва с възстановяването на дъщерята на Кофър Стофен, както и на автора и разказ за това какво е било необходимо и на двамата, за да стигнат дотам.

 

 

 

The Big Book and the Basic Text (Aka Alcoholics Anonymous and Narcotics Anonymous)

Въпреки че смисълът на тези книги е очевиден, те могат да бъдат определени като емблематични. Книгите са задължително четиво за всеки, който се идентифицира като алкохолик и/или зависим. Те също са силно препоръчителни за всеки, който е близо до или който работи с някой, който се бори със злоупотребата с вещества. Прозренията тук са различни от тези, които ще намерите в други книги. Ако присъствате на среща на анонимни алкохолици (AA) или анонимни наркомани (NA), със сигурност ще чуете откъси от тях, оказали се променящи живота на някой в хватката на пристрастяването. Мнозина могат да заявят, че тези книги са написани точно за тях.

 


Източник: Footprints to Recovery