Тайванските клубове Kiwanis планират и изпълняват програма за борба с наркотиците, която включва оригинални картини от ученици и дейности в подкрепа на тяхното изкуство

Задържането на младежите далеч от наркотиците е война, която се води по целия свят. В Тайван борбата срещу незаконните продажби и употреба на наркотици, особено сред младите хора, достига връхната си точка. В речта си при встъпването в длъжност през 2016 г. президентът на Тайван Цай Инг-вен обяви, че усилията за борба с наркотиците ще бъдат един от обществените проблеми, по които правителството ще действа. Всъщност, през първата част от мандата на президента е имало 20% увеличение на случаите, свързани с наркотици. Цай казва, че младежта на Тайван все повече употребява наркотици и че тези, които не участват в търговията с наркотици, трябва да бъдат третирани като „пациенти и жертви“, а не като престъпници.

Правителството на Тайван приема много сериозно тази война срещу наркотиците. Също и членовете на клубовете Kiwanis. „Проблемът с наркотиците се счита за национален и социален, особено поради факта, че възрастта за употреба на наркотици намалява“, казва бившият губернатор Лиу Чун-Куай. „Разпространението на наркотици нахлува от началното училище до кампуси в гимназията. Минималната възраст на употребяващите наркотици в Тайван е 10 години. В миналото правителството налагаше строги наказания и неправителствени организации също се намесваха“, казва Чун-Куай. Администрираният от него район на Тайван е посветил безброй часове на осведомеността относно наркотиците, както и един скорошен проект – състезание за плакати – събрало 5000 ученици, от начален до прогимназиален етап. Целта е да бъдат създадени плакати за разпространение на посланието за борба с наркотиците. Дейността е съвместно с Бюрото по образованието, за да достигнат посланията до възможно най-много ученици. „Целта ни бе да подчертаем идеята за борбата с наркотиците и тяхното влияние чрез креативността и въображението на самите ученици“, споделя още губернаторът.



От клубовете Kiwanis са изпратили картините до всички училища в района, а учениците са избрали своите фаворити. От своя страна, клубовете са създали албум с всички избрани постери и сега имат своеобразна мини художествена галерия от най-добрите плакати. Но този конкурс за плакати е само част от това, което се прави в борбата срещу наркотиците в този район на Тайван. Например, членовете на Kiwanis се обучават доброволно как да говорят за това да се изправиш и да кажеш „не“ на наркотиците – и след това да пренесат това послание в училищните кампуси в цялата страна. Членовете на клубовете са работили и с администрацията на град Тайчунг, създавайки щанд, където работят със студенти, за да популяризират образованието за борба с наркотиците сред обществеността. Чрез стила на мултипреподаване в обучението за борба с наркотиците хората от клубовете научават много за злоупотребата с наркотици, общувайки с учениците. Едновременно с това те организират поредица от събития, като състезания по рисуване, прожекция на филми за борба с наркотиците и викторини. „Изложбата за борба с наркотиците, която бе представена в град Тайчунг през миналия септември се превърна в национално събитие, обединяващо ресурси и подкрепа от различни отдели, асоциации и публични и частни сектори в превенцията на злоупотребата с наркотици“, споделя още губернатор Лиу Чун-Куай.

Източник: kiwanismagazine.org