Мнозина се страхуват, че ще отнеме много време, за да видят подобрения в здравето и благосъстоянието си, когато спрат да пушат, но всъщност те настъпват по-бързо, отколкото повечето хора осъзнават. Ползите за здравето започват само час след последната цигара и продължават във времето. Ето някои ключови моменти, свързани с отказването от тютюнопушене:
– Спирането на пушенето означава прекъсване на цикъла на пристрастяването и по същество пренастройване на мозъка, за да спре да копнее за никотин.
– За да бъдат успешни, пушачите, които искат да се откажат, трябва да имат план за преодоляване на апетита към никотин и провокаторите.
– Ползите от отказването от цигарите започват още 1 час след последната цигара.
– Колкото по-рано пушачът се откаже, толкова по-бързо ще намали риска от рак, сърдечни и белодробни заболявания и други здравословни проблеми, свързани с тютюнопушенето.

Ползите са почти незабавни. Веднага след като човек спре да пуши, тялото му започва да се възстановява по следните начини:

След 1 час

Само за 20 минути след изпушването на последната цигара пулсът спада и се връща към нормалното ниво. Кръвното налягане започва да пада и кръвообращението може да започне да се подобрява.

След 12 часа

Цигарите съдържат много известни токсини, включително въглероден окис, присъстващ в цигарения дим. Той е вреден и фатален във високи дози и предотвратява навлизането на кислород в белите дробове и кръвта. При вдишване на големи дози за кратко време може да настъпи задушаване от липса на кислород. Само след 12 часа без цигара тялото се пречиства от излишния въглероден окис от цигарите. Нивото на въглероден окис се връща към нормалното, повишавайки нивата на кислород в тялото.

След 1 ден

Само 1 ден след отказване от цигарите рискът от инфаркт започва да намалява. Тютюнопушенето повишава риска от развитие на коронарна болест на сърцето чрез понижаване на добрия холестерол, което прави здравословните за сърцето упражнения по-трудни за изпълнение. Пушенето също така повишава кръвното налягане и способства образуването на кръвни съсиреци, увеличавайки риска от инсулт.
Само за 1 ден след отказване от тютюнопушенето кръвното налягане на човек започва да спада, намалявайки риска от сърдечни заболявания. За това кратко време нивата на кислород на човек ще са се повишили, което ще направи физическата активност и упражненията по-лесни за изпълнение, насърчавайки здравословни за сърцето навици.

След 2 дни

Пушенето уврежда нервните окончания, отговорни за обонянието и вкуса. Само за 2 дни след отказване човек може да забележи повишено обоняние и по-ярки вкусове, докато тези нерви се възстановяват.

След 3 дни

3 дни след отказване от пушенето нивата на никотин в тялото на човек се изчерпват. Въпреки че е по-здравословно да няма никотин в тялото, това първоначално изчерпване може да доведе до стрес на организма. Около 3 дни след отказване, повечето хора ще изпитат раздразнителност, силно главоболие и апетит, докато тялото се пренастройва.

След 1 месец

Само за 1 месец белодробната функция на човек започва да се подобрява. Тъй като белите дробове се лекуват и капацитетът на белите дробове се подобрява, бившите пушачи може да забележат по-малко кашлица и задух. Спортната издръжливост се увеличава и бившите пушачи ще установят подновена способност за сърдечно-съдови дейности, като бягане и скачане.

След 1-3 месеца

През следващите няколко месеца след отказване кръвообращението продължава да се подобрява.

След 9 месеца

Девет месеца след отказване, белите дробове са се възстановили значително. Деликатните, подобни на косъмчета структури в белите дробове, са се възстановили от цигарения дим, погълнат върху тях. Тези структури помагат за изтласкването на слузта от белите дробове и помагат в борбата с инфекциите. В този период много бивши пушачи забелязват намаляване на честотата на белодробните инфекции, тъй като зарасналите реснички могат да вършат работата си по-лесно.

След 1 година

Една година след отказване от тютюнопушенето рискът от коронарна болест на сърцето намалява наполовина. Този риск ще продължи да спада след период от 1 година.

След 5 години

Цигарите съдържат много токсини, които причиняват стесняване на артериите и кръвоносните съдове. Същите тези токсини увеличават и вероятността от образуване на кръвни съсиреци. След 5 години без пушене тялото се е излекувало достатъчно, за да започнат отново да се разширяват артериите и кръвоносните съдове. Това разширяване означава, че кръвта е по-малко вероятно да се съсирва, намалявайки риска от инсулт. Рискът от инсулт ще продължи да намалява през следващите 10 години, докато тялото се възстановява все повече и повече.

След 10 години

След 10 години шансовете на човек да развие рак на белия дроб и да умре от него са намалени наполовина в сравнение с някой, който продължава да пуши. Вероятността от развитие на рак на устата, гърлото или панкреаса е значително намалена.

След 15 години

15 години след спиране на пушенето вероятността от развитие на коронарна болест на сърцето е еквивалентна на тази за непушач. По същия начин рискът от развитие на рак на панкреаса е намален до същото ниво като при непушач.

След 20 години

След 20 години рискът от смърт поради причини, свързани с тютюнопушенето, включително белодробни заболявания и рак, пада до нивото на човек, който никога не е пушил през живота си. Освен това рискът от развитие на рак на панкреаса е намален до този на някой, който никога не е пушил.

Източник: MedicalNewsToday