Парите не могат да купят щастие и със сигурност не могат да предотвратят проблеми, свързани с психичното здраве или пристрастяването. Въпреки привилегирования живот, воден от децата на богатите, те също се сблъскват с много препятствия и трудности. И макар че често са настроени за успех със сребърна лъжичка в ръка, те също се изправят пред различни предизвикателства, свързани с психичното здраве и пристрастяването. Вярвате или не, богатите деца са изложени на по-висок риск от пристрастяване към наркотици и алкохол, отколкото техните по-малко заможни връстници.

Изследвания показват, че богатите деца са по-податливи на различни проблеми с психичното здраве, включително депресия, тревожност, хранителни разстройства и злоупотреба с вещества. Проучванията сочат, че богатите деца изпитват депресивни симптоми три пъти по-често от тези от по-бедни семейства. Степента на тревожност и употреба на вещества също е по-висока. Проучванията са установили, че заможните деца са два до три пъти по-склонни да злоупотребяват с вещества, отколкото техните връстници с не толкова големи възможности. Има много изследвания, които отразяват тези данни.

Животът на децата от богати семейства е свързан с изключителен успех и високи постижения. Те стават свидетели на успехите не само на своите родители, баби и дядовци и други членове на семейството, но и на своите връстниците. Като такива, богатите деца често изпитват огромен натиск да постигат свръх успех. Дори в случаите, когато към тях не са били поставени очаквания, те често смятат, че ако не постигнат успех в училище или в университета или в извънкласни начинания, ще бъдат провал и може би дори ще бъдат отхвърлени от родителите си. Такъв натиск може да причини безпокойство, тъга, ниско самочувствие и други подобни проблеми, силно свързани със злоупотребата с вещества.

Децата, отгледани в богати семейства, имат достъп до пари. Те живеят привилегирован живот, винаги получавайки това, което искат. Парите може да не купуват щастие, но със сигурност могат да купят добро прекарване. Богатите деца могат да купуват забранени вещества, големи количества алкохол и да организират партита с приятелите си. За разлика от децата с по-ниски доходи, които нямат тази възможност, богатите могат да ги харчат по свое усмотрение без притеснение. Повече пари, повече проблеми (и повече алкохол и наркотици).

Повечето заможни деца смятат, че не могат да развият проблеми с психичното здраве, като тревожност или депресия, защото имат всичко материално на свое разположение. За съжаление знаем, че проблемите, свързани с психичното здраве и пристрастяването, са проблеми, които парите не могат да разрешат, но децата може да не гледат на това по този начин. Този тип гледна точка може да изостри чувството им за ниско самочувствие, ниска самооценка, лоша представа за себе си и цялостни проблеми с психичното здраве и злоупотребата с вещества.

Също така, родителите на тези деца обикновено работят на висши ръководни длъжности, живеят натоварен живот и често пътуват по работа или за удоволствие. Като такива, децата в богати семейства може да бъдат отглеждани от бавачки и да имат по-малко контакти с родителите си, отколкото имат необходимост. Отсъствието на родителите обикновено причинява по-високи нива на тревожност, депресия и други ефекти върху психичното здраве на децата. Освен това, липсата на родителски надзор създава среда, в която децата могат да бъдат по-склонни към злоупотреба с вещества.

Източник: Family Addiction Specialist