Азотният оксид, известен още и като райски газ, е безцветен газ, който обикновено се използва за успокояване и облекчаване на болката. Най-често се използва от зъболекари и медицински специалисти за обезболяване на пациенти, подложени на леки медицински процедури. Освен това е хранителна добавка, когато се използва като пропелент за бита сметана и се използва в автомобилната индустрия за подобряване на работата на двигателя. Също така, понякога се използва за лечение на хора, които страдат от алкохолна зависимост. Азотният оксид се класифицира като дисоциативен анестетик и е установено, че предизвиква дисоциация на ума от тялото (усещане за плаване), изкривени възприятия и в редки случаи зрителни халюцинации. Вдишването на азотен оксид предизвиква бърз прилив на еуфория и усещане за плаване или възбуда за кратък период от време.

Ефектите от райския газ започват да се усещат веднага и могат да продължат от 2-3 минути до 30-40 минути. Физическите ефекти могат да включват: еуфория, кикотене и смях, изтръпване на тялото, виене на свят, замъглено зрение, объркване, замаяност и/или световъртеж, изпотяване, чувство на необичайна умора или слабост, внезапна смърт. Ако се вдиша голямо количество азотен оксид, той може да причини: понижаване на кръвно налягане, припадък, сърдечен удар. Вдишването на азотен оксид може да бъде фатално, ако не получите достатъчно кислород, което е известно като хипоксия.

Ефектите от продължителна употреба (използване повече от веднъж седмично) могат да включват: загуба на паметта, изчерпване на витамин В12 (продължителното изчерпване причинява увреждане на мозъка и нервите), анемия, инконтиненция (спонтанно изпускане на урина и/или фекалии), изтръпване на ръцете или краката, спазми на крайниците, потенциални вродени дефекти (ако се използва по време на бременност), отслабена имунна система, нарушаване на репродуктивната система. Психологическите ефекти могат да включват: депресия, психологическа зависимост, психоза.

Смесването на азотен оксид и алкохол може да причини: объркване, чувство на тежест или мудност, намалена концентрация, загуба на контрол върху тялото, а също така може да доведе до повишен риск от злополуки или смърт. Вероятността от предозиране се увеличава, ако се приема с други депресанти като бензодиазепини или опиати. Използването на азотен оксид с други депресанти може да повлияе на дишането, сърцето и кръвоносните съдове. Смесването с лекарства също може да увеличи риска от припадане и задушаване.

Източник: Alcohol and Drug Information Service