Младежите на възраст около 20 години, които редовно консумират енергийни напитки, са много по-склонни да посегнат към наркотични вещества и да се отдадат на прекомерна консумация на алкохол по-късно в живота си, показват нови изследвания. Енергийните напитки са все по-популярна напитка сред тийнейджъри и млади хора. Според проучвания, консумацията на енергийни напитки е най-разпространена сред мъжете на възраст между 18 и 34 години.

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) все още не е регулирала енергийните напитки и непрекъснато проучва ефектите им върху здравето. Някои неблагоприятни странични ефекти, дължащи се на консумацията на енергийни напитки, докладвани от FDA, включват зачервяване, главоболие, необичаен сърдечен ритъм, гадене, летаргия, загуба на съзнание и в най-тежките случаи смърт. Ново проучване, ръководено от д-р Амелия Ариа от Центъра за здраве и развитие на младежите към Университета на Мериленд в Колидж Парк, разкрива връзка между редовната консумация на енергийни напитки сред младите и риска от развитие на употреба на наркотични вещества. Д-р Ариа и нейните колеги са провели проучването си сред 1099 млади младежи.

Предишни изследвания, публикувани от д-р Ариа, вече са доказали връзка между консумацията на енергийни напитки и алкохолната зависимост, както и употребата на немедицински стимуланти, отпускани с рецепта (NPS), или незаконни наркотици. Но това е първото кохортно проучване, което взема предвид потенциалните корелации между консумацията на енергийни напитки и употребата на вещества, като прави разлика между различни модели на употреба на енергийни напитки. Тези различни модели на консумация на енергийни напитки са посочени като „траектории“ и изследователите идентифицират четири такива: „постоянна траектория“, „траектория на неупотреба“, „междинна траектория“ и „траектория на отказване“. Групите по траектория са определени според това колко енергийни напитки участниците вероятно са консумирали година по година през първите 4 години от проучването. След това резултатите от употребата на вещества на 25-годишна възраст са сравнени между четирите групи.

От всички участници 51,4% са имали постоянна траектория на консумация на енергийни напитки, 20,6% не са употребявали, 17,4% са имали междинна траектория, а 10,6% са се въздържали или намалявали енергийните напитки с течение на времето. Изследователите установяват, че участниците с постоянна траектория на консумация на енергийни напитки са изложени на много по-висок риск от употреба на стимуланти и от диагностициране на разстройство, свързано с употребата на алкохол на 25-годишна възраст. „Резултатите предполагат, че потребителите на енергийни напитки може да са изложени на повишен риск от употреба на други вещества, особено стимуланти“, казва д-р Ариа.

Резултатите остават последователни дори след като изследователите са контролирали възможни объркващи фактори, като демографска информация, намерение за търсене на усещане, консумация на други кофеинови напитки и навици за употреба на вещества на 21-годишна възраст. Участниците, които съобщават за средно ниво на консумация на енергийни напитки, също са изложени на много по-висок риск от употреба на кокаин и други наркотични вещества, както и от развитие на разстройство, свързано с употребата на алкохол, отколкото техните връстници с траектории на неупотреба и отказване.

Екипът учени признава, че биологичните фактори зад честата консумация на енергийни напитки и предразположението към употреба на вещества остават неясни за момента, но те са категорични, че връзката между тези две поведения изисква допълнителни изследвания. Д-р Ариа твърди, че специалистите сега трябва да се стремят да открият дали тийнейджърите, които консумират енергийни напитки, са изложени на подобен риск да бъдат диагностицирани с разстройство, свързано с употребата на вещества в зряла възраст.

Източник: MedicalNewsToday