Синдромът на сухото пиянство е термин, който „Анонимни Алкохолици“ въвежда, за да опише човек, който вече не пие алкохол, но изпитва същите проблеми или действа по същия начин, както когато е пиел. Тъй като терминът се отнася до хора, които са трезви, но не получават лечение, това означава, че човек не е напълно отдаден на трезвеността. Поради внушението, че някой не се опитва достатъчно усилено да се възстанови, терминът има отрицателни конотации и „Анонимни Алкохолици“ не насърчава използването му. Има малко научни доказателства за съществуването на синдрома на сухото пиянство. Някои хора, обаче, го смятат за част от пост-остър синдром (PAWS). Това е поредица от симптоми, които могат да възникнат, след като човек спре да приема дадено вещество.

Човек, който изпитва симптоми на синдрома на сухото пиянство, не трябва да чувства срам или обезсърчение. Тези симптоми могат да бъдат нормална част от процеса на възстановяване от алкохолизъм. Те могат да включват:

– промени в настроението
– променливи нива на енергия
– раздразнителност
– затруднения с паметта, ученето или решаването на проблеми
– безпокойство
– чувство на паника
– трудности при взаимоотношенията
– нужда от алкохол
– проблеми със съня
– податливост на стрес

Учени от Института за неврология и човешко поведение „Семел“ смятат, че около 75% от хората, които се възстановяват от алкохолизъм, изпитват синдром на сухото пиянство. Въпреки това, няма информация колко хора конкретно засягат тези симптоми. Ако човек изпитва симптоми на този синдром, той не трябва да се чувства победен. Опитът с възстановяването от алкохолизъм може да варира значително при отделните хора. Няма правилен или грешен начин човек да се възстанови от тази зависимост, така че човек не трябва да сравнява своя път на възстановяване с този на други хора.

Ако човек има симптоми на синдрома на сухото пиянство, това не означава, че има рецидив. Рецидив настъпва, когато човек, който е спрял да пие алкохол, започне да го прави отново. Въпреки това наличието на симптоми на синдрома, които могат да продължат до 2 години след спиране на алкохола, може да изложи човек на по-висок риск от рецидив. Симптомите на синдрома на сухото пиянство могат да идват и да си отиват, което може да накара човек да помисли, че не напредва. Ако човек получи рецидив, той трябва да помни, че това може да бъде нормална част от възстановяването. Човек, който се възстановява, също трябва да се опита да се съсредоточи върху напредъка, който е постигнал досега. Рецидивът е нещо, което трябва да се разглежда като временен неуспех, а не като провал.

Някой може да сметне за обезсърчаващо или разочароващо да изпита симптоми на синдрома на сухото пиянство. Въпреки това, той може да използва различни методи за управление на тези симптоми, като например:

– практикуване на грижа за себе си, като здравословно хранене, упражнения и избягване на ситуации, които биха предизвикали рецидив
– преглед на събитията, настъпили преди появата на симптомите на синдрома на сухото пиянство и използването им за подготовка за друг случай
– водене на дневник, в който проследява чувствата и преживяванията си
– търсене на професионална помощ
– прекарване на определено време в задачи, върху които е трудно да се концентрира
– отклоняване на мислите за алкохол, посредством дейности, като среща с приятел или излизане на разходка
– писане на напомняния за определени задачи, ако има проблеми с паметта
– ограничаване на кофеина и поддържане на добра рутина на съня.

Източник: MedicalNewsToday